12 הצעדים

המדריך הישראלי בנושא תוכנית 12 הצעדים כולל מגוון שיטות מתוך שיטת 12 הצעדים לגמילה שיכולות לעזור לכם ולאנשים החשובים לכם לקבל שליטה מחודשת על החיים ולנווט אותם אל עבר עתיד מאוזן, בריא, בטוח ומספק.

12 הצעדים איור

שיטת 12 הצעדים לגמילה מהתמכרויות לחומרים או להתנהגויות כפייתיות

שיטת 12 הצעדים לגמילה מהתמכרויות שונות פותחה בשנות ה־30 של המאה הקודמת בארצות הברית על ידי בוב סמית וביל וילסון. שני המייסדים, שהיו מכורים לאלכוהול פיתחו שיטה לגמילה משותפת לשניהם, והחליטו להרחיב אותה ולסייע גם למכורים נוספים.

תוכנית 12 הצעדים (Twelve-Step Program) היא תוכנית גמילה מהתמכרויות לחומרים או להתנהגויות כפייתיות במטרה להצליח לצאת ממעגל הצורך הבלתי נשלט.

לא רק "אלכוהוליסטים אנונימיים": תוכנית 12 הצעדים

התוכנית המקורית שפותחה בארה"ב נקראה "אלכוהוליסטים אנונימיים" (AA) ועם הזמן היא התרחבה למקומות נוספים עד שהתפרסמה בכל העולם ואומצה לשלל התמכרויות נוספות. המפגשים הקבוצתיים עוסקים בהודאה בבעיה, בבקשת מחילה, בהבנה שיש אנשים שנפגעו מההתמכרות וברצון להשתחרר מהתלות. התוכנית מחייבת הפסקה מוחלטת של השימוש בחומרים או בהתנהגות הכפייתית, והתפיסה העומדת מאחוריה היא כי ההתמכרות היא מחלה.

לפי התפיסה של שיטת 12 הצעדים לגמילה, מכורים נשארים מכורים גם לאחר שנגמלו והם מכונים "מכורים נקיים", כיוון שהפוטנציאל לנפילה להתמכרות קיים בהם מעצם מחלתם. המודעות לנטייתם חייבת להיות כל הזמן בראשם ועליהם לדעת שהם עלולים להיגרר להתנהגות ההרסנית אם לא יקפידו על התנזרות מוחלטת.

לשיטת 12 הצעדים יש תפיסה מסודרת, מאורגנת ורחבת היקף הקיימת ברחבי העולם לטיפול במגוון של התמכרויות כמו אלכוהול, סמים, הימורים, מין, אוכל, קניות, עבודה, מסכים, משחקי מחשב ועוד. 12 הצעדים הם 12 כללי יסוד שמצויים במרכז כל קבוצה בכל סוג של התמכרות והם הבסיס להחלמה. התוכנית עושה שימוש במושגים רוחניים כמו אמונה, השגחה, כוח עליון, תפילה ועוד, אף על פי שאינה תוכנית דתית ומשתתפים בה אנשים מכל סוגי האוכלוסייה.

מה גורם לתוכנית 12 הצעדים להצליח?

התוכנית פותחה על ידי אנשים שהיו מכורים בעצמם וחוו את הסבל והקושי ומבינים את מה שעומד מאחורי ההתמכרות. מפתחי השיטה מצאו שההתמכרות בנויה משלושה מישורים:

המישור הפיזי הוא התלות בחומר, המישור הנפשי הוא ההכחשה והצורך הכפייתי והמישור הרוחני הוא הצורך במציאת מזור לנפש, משמעות ואושר. כדי להתמודד עם כל המישורים, צריכה להיות קבלה של המצב, לקיחת אחריות ותקווה לעתיד. לאור ההתייחסות לכלל ההיבטים, פותחו 12 הצעדים.

12 הצעדים תמונה

רשימת 12 הצעדים (בניסוח מעט שונה מהמקור)

1 – הודאה על חוסר האונים מול ההתמכרות (אלכוהול/סמים/הימורים/מין ותאווה/אוכל) ועל איבוד השליטה.

2 – אמונה בכוח עליון שיסייע להשיב לנו את השליטה.

3 – החלטה להעביר את הרצונות והשליטה על חיינו להשגחת אלוהים, לפי הבנתנו.

4 – עריכת חשבון נפש של נפשנו באופן מוסרי, יסודי וחסר פחד.

5 – להתוודות בפני אלוהים, בפני עצמנו ובפני אדם אחר על הפגמים שלנו.

6 – מוכנות להסרת הפגמים שלנו על ידי האל.

7 – בקשה מהאל להסיר את הפגמים והחסרונות שלנו.

8 – הכנת רשימה של האנשים שנפגעו מאיתנו ואנו יכולים לכפר על מעשינו בפניהם.

9 – לכפר על מעשינו בפני אותם אנשים שנפגעו ככל שמתאפשר.

10 – להמשיך בחשבון נפש אישי ולהודות מיד על טעויות.

11 – בקשה בדרך של תפילה או מדיטציה להעצים את הקשר עם האל, להבין את רצונו עבורנו ולקבל את הכוח לבצע זאת.

12 – כתוצאה מצעדים אלה עברנו תהליך של התעוררות רוחנית שאנו רוצים להעביר למכורים אחרים וליישם אותם בכל תחומי החיים.

המשתתפים בתוכנית 12 הצעדים נדרשים להתנזרות מוחלטת

שיטת 12 הצעדים לגמילה טוענת כי הדרך לריפוי כוללת התנזרות מוחלטת מצריכת החומרים הממכרים או ההתנהגויות הממכרות. המשתתפים נדרשים לקבל את העובדה שהם מכורים וכי הם צריכים לכפר על מעשיהם ולהאמין שיש כוח עליון שיסייע להם.

תוכנית 12 הצעדים פועלת בדרך של קבוצות שבהן החברים מסייעים זה לזה בעצם השיתוף. ישנם סניפים הפועלים בשיטה זו ברחבי העולם אך כל אחד מהם פועל באופן עצמאי ללא ארגון גג.

לפי שיטה זו ההנחה היא שהתמכרות היא מחלה גופנית הגורמת לאנשים מסוימים להיות מועדים להתמכרויות. המחלה הגורמת להתמכרות היא חשוכת מרפא וגם לאחר הגמילה האדם ממשיך להתמודד איתה, ועליו לקבל את העובדה שהוא בעל נטייה לחזור לסורו ולכן עליו להתנזר לחלוטין משימוש בחומר או בפעילות שמהם נגמל.

על הסימנים להתמכרות ותהליך הגמילה מהתמכרויות

התמכרות באופן כללי גורמת לאדם לצרוך חומרים או לבצע פעילות באופן מוגבר וחסר שליטה. אנשים מכורים נוטים לנסות להסתיר את ההתמכרות, ולרוב חושבים שהם בשליטה ויוכלו להפסיק את השימוש כשיבחרו בכך. להתמכרויות השונות יכולות להיות השפעות הרסניות על האדם עצמו, על קרוביו ועל סביבתו. אדם מכור יכול להשקיע זמן רב בעיסוק הממכר, להתבודד, להגיב בעצבנות, לסבול מקשיי שינה וכמובן כשמדובר על חומרים מסוכנים יש לכך מחיר גופני גדול.

תהליך גמילה מהתמכרויות בדרך כלל ארוך ומצריך התמודדות גופנית ונפשית. שיטות הגמילה הן רבות, ומלבד שיטת 12 הצעדים שעליה פירטנו, ישנן דרכים יעילות נוספות לטיפול בהתמכרויות. כמובן שיש משמעות גם לסוג ההתמכרות, שכן גמילה מסמים למשל מצריכה לרוב אשפוז במכון גמילה הכולל גם ליווי רפואי.

גמילה שאינה כוללת התמודדות עם תסמינים גופניים יכולה להתבצע במסגרת של קבוצות תמיכה או בטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), טיפול דיאלקטי התנהגותי (DBT) או טיפול דינאמי, ולפעמים משולבים בטיפולים בני המשפחה של המטופל. טיפולים אלה דומים במהותם לתוכנית 12 הצעדים וגם בהם נדרש שינוי חשיבה ותגובה כמו גם לקיחת אחריות ושינוי התנהגות.

רוצים להתחיל טיפול בשיטת 12 הצעדים? הגעתם למקום הנכון 🧡