התמכרות לקולה

המדריך הישראלי בנושא טיפול בהתמכרות לקולה כולל מגוון שיטות גמילה מקולה שיכולות לעזור לכם ולאנשים החשובים לכם לקבל שליטה מחודשת על החיים ולנווט אותם אל עבר עתיד מאוזן, בריא, בטוח ומספק.

התמכרות לקולה איור

סכנת ההתמכרות ודרכי הגמילה מקולה

רבים נוהגים לשתות קולה ברחבי העולם והמשקה נחשב ללגיטימי, ניתן לרכוש אותו בכל מקום וגם ילדים שותים אותו. המותג קוקה קולה הוותיק מוכר בכל רחבי העולם, אך למרות היותו משקה מקובל, הוא עלול לגרום להתמכרות ויש לא מעט אנשים שמתקשים להפסיק את השימוש בו.

נהוג לחשוב שהתמכרות קשורה לחומרים אסורים או להתנהגויות בעייתיות, אבל גם חומרים הנמצאים בשימוש מקובל כמו קולה יכולים לגרום לכך.

מהם התסמינים של התמכרות לקולה?

ההתמכרות גורמת לחוסר שליטה ולצורך לצרוך את החומרים או לעסוק בפעילות המסוימת באופן כפייתי. כמו כל התמכרות, עם הזמן נוצרת סבילות לחומר ויש צורך להעלות את הכמות כדי לקבל את אותה השפעה.

זה נכון לגבי התמכרות לאלכוהול, זה נכון לגבי סמים, הימורים, משחקי מחשב, אכילת שוקולד וזה נכון גם לגבי התמכרות לקולה.

מהי התמכרות לקולה ומה הקשר לקפאין?

קוקה קולה הוא משקה שהומצא בארצות הברית בשנת 1886 ונחשב כבר בראשיתו כמשקה מעורר וכתרופה לכאבי ראש, כאבים נוספים ואפילו כיעיל במקרים של דיכאון. המרכיבים שלו היו תמצית עלי קוקה ואגוז קולה, ולכן זהו שמו, והחומרים הפעילים שבו כוללים קפאין ובעבר כללו גם קוקאין. בקולה יש לא מעט סוכר, אך עם השנים פותחו משקאות עם תחליפי סוכר, כשהמפורסם ביותר בהם הוא קולה זירו.

אגוזי הקולה בתרכובת של הקולה מכילים קפאין, שהוא חומר ממכר, וזהו החומר שגורם לאנשים רבים לחוסר יכולת להפסיק ולתסמיני גמילה מקולה בניסיונות להיגמל. יש אנשים רבים המדווחים שהם שותים כמות גדולה של קולה במהלך היום, ולפעמים זהו המשקה היחיד שהם שותים.

בקוקה קולה יש סוכר ומלבד הנזק של כמות גדולה של קפאין, היא עלולה לגרום להשמנה ובהתמכרות לקוקה קולה יש תסמינים הדומים לכל התמכרות. התמכרות לקולה זירו נפוצה לא פחות, והשתייה הזו מכילה כימיקלים רבים שאינם מומלצים בכמות גדולה. קולה זירו אינה גורמת לירידה במשקל והממתיקים המלאכותיים גורמים לגוף להגיב בדיוק כפי שהוא מגיב לספיגה של סוכר.

התמכרות לקולה תמונה

מדוע המשקה המתוק והמוגז גורם להתמכרות?

יש משקאות קלים רבים, חלקם מוגזים כמו הקולה, יש קפה ותה שבהם יש קפאין, אם כן מדוע דווקא שתיית קולה גורמת להתמכרות? אומנם יש מי שמתמכר גם לקפה, אבל את הקולה צורכים תוך כדי פעילויות אחרות בדרך כלל ולא בהפסקת קפה או תה, ולכן ייתכן ששותים כמות גדולה בלי להרגיש.

הקולה וגרסאותיה הדיאטתיות נחשבות למשקאות הקלים הגורמים להתמכרות הרבה ביותר. הקפאין המצוי במשקה לא מורגש, כיוון שהקולה מתוקה ומוגזת, אך הוא נחשב לסם מעורר שגורם לאנשים לרצות לשתות עוד ועוד ממנו כדי להרגיש רעננים.

מה ההשפעה של קפאין על התמכרות לקולה?

לקפאין יש השפעה מעוררת ולכן אנשים נוטים לבחור לשתות משקאות המכילים קפאין כשהם עייפים, מדוכדכים, משועממים, ואין הגבלה לכמות הנצרכת. קשה לכמת את הקפאין הנצרך בשתיית משקאות קולה או קולה זירו לאורך היום, ולכן יש בכך סכנת התמכרות לקולה וקושי להיגמל.

ההשפעה של הקפאין על כל אדם יכולה להיות שונה ותלויה במידת הסבולת שלו לקפאין לפי הכמות שהוא צורך לאורך זמן. מלבד הקפאין, הסוכר המצוי בקולה משפיע על הגוף ולאורך זמן ניכרת עלייה בלחץ הדם ורמות סוכר גבוהות, דבר העלול לגרום למחלות כמו סוכרת והשמנה.

ההתמכרות למשקה הקל, בין אם קולה או קולה זירו, גורמת לחיפוש המשקה הספציפי הזה, צורך עז לשתות אותו ומחשבה על הרצון לשתות אותו בכל זמן. כמו כל התמכרות, כדי להגיע לשליטה בצורך, צריך להיגמל.

איך נגמלים מקולה עם מינימום תופעות לוואי?

הדרך להיגמל מקולה, כמו כל התמכרות אחרת, היא באמצעות גמילה מהתמכרויות. התהליך מצריך מאמץ של הפסקת השימוש, דבר שעלול לגרום תסמיני גמילה מקולה. למעשה גמילה מקולה היא גמילה מהקפאין שהיא מכילה, וזה עלול לגרור תופעות לוואי.

אחת הדרכים להיגמל מקולה היא באמצעות טיפול רגשי – במטרה להבין את הצורך הבלתי נשלט לשתות כמות גדולה מהמשקה. הטיפול עוזר להבין האם יש צורך גופני, צורך נפשי ומה ההרגשה המביאה לאדם לצרוך עוד קולה, אף על פי שהוא רוצה לצמצם את כמויות.

כמו בכל התמכרות, יש צורך רגשי שההתמכרות משרתת. ישנם טיפולים ממוקדים שבהם מעניקים למטופל כלים להתמודד עם הצורך ולהבין את המניעים. טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) מסייע גם להתמודד עם תסמיני הגמילה מקפאין, שעלולים להיות עייפות, כאבי ראש, עצבנות ועוד.

הטיפול מאפשר לאדם לראות את הצרכים שההתמכרות שלו לקולה באה למלא, ולמצוא דרכים אחרות וטובות יותר למלא אותם ללא קולה. מדובר על שינוי קוגניטיבי המביא לתחושת הצלחה וחוזק ביכולת לבחור אחרת ולא להיכנע לרצון.

ישנם גם טיפולים עצמיים שבהם מפסיקים לקנות את המשקה ומתרגלים לא לצרוך אותו, ולאורך זמן תופעות הלוואי מתמתנות, אך הדבר מצריך כוח רצון ונחישות, כיוון שהמשקה נמצא בהישג יד בכל מקום.

רוצים להתחיל טיפול גמילה מקולה? הגעתם למקום הנכון 🧡