התמכרות לאלכוהול

המדריך הישראלי בנושא אלכוהוליזם כולל מגוון שיטות טיפול גמילה מאלכוהול שיכולות לעזור לכם ולאנשים החשובים לכם לקבל שליטה מחודשת על החיים ולנווט אותם אל עבר עתיד מאוזן, בריא, בטוח ומספק.

התמכרות לאלכוהול איור

מה זה אלכוהוליזם?

אלכוהוליזם מאופיין בצורך עז ובלתי נשלט לצרוך אלכוהול בכמויות גבוהות ולעיתים קרובות. אלכוהוליסטים מקדישים זמן, מחשבה, מאמץ וכסף בשביל להבטיח שאלכוהול מסוגים שונים יהיה זמין להם בכל עת. גם כשהם מנסים להיגמל, לרוב קשה להם עד בלתי-אפשרי לעשות את זה לבד, והם זקוקים לעזרתם של מכוני גמילה ואנשי מקצוע שמתמחים בשיטות טיפול בהתמכרות לאלכוהול בשביל להצליח להיגמל באופן מוחלט.

התמכרות לאלכוהול פוגעת במידה רבה בבריאות הפיסית, בבריאות הנפשית וברמת התפקוד של המכורים בכל מישורי ותחומי החיים. ההתמכרות פוגעת בקשרים החברתיים ובמערכות היחסים ועשויה לגרום לפיטורין. היא גוררת פעמים רבות גם התנהגות אלימה ונהיגה בשכרות. אלכוהוליזם יכול להוביל במצבים שונים גם למוות.

גמילה מאלכוהול היא תהליך קשה וממושך. הנגמלים עשויים לסבול מתסמיני גמילה בלתי-נעימים בעליל, ולעיתים גם מתסמונת גמילה מאלכוהול, שמובילה לתופעות לוואי משמעותיות. בכל זאת הגמילה אפשרית מאוד, וכוללת שלב של גמילה פיסית ולאחריו שלב של גמילה רגשית, משמע טיפול בפן הפסיכולוגי של ההתמכרות. אם אתם מזהים סימפטומים מדאיגים בקרב אדם שאתם מכירים, כדאי לפנות אליו ו/או לגשת להתייעץ עם איש מקצוע רלוונטי.

8 סימפטומים שמאפיינים התמכרות קשה לאלכוהול

התמכרות לאלכוהול כוללת רשימה של סימפטומים קבועים, שמאפיינים את מרבית המכורים לאלכוהול, ובפרט את אלו המתמודדים עם התמכרות קשה לאלכוהול. אלו הם הסימפטומים המרכזיים בהם ניתן להבחין במצב של אלכוהוליזם:

1. צורך אדיר ובלתי-נשלט לצרוך אלכוהול
2. ניסיונות כושלים להפסיק או למתן את צריכת האלכוהול
3. סבילות המביאה לשימוש הולך וגובר באלכוהול וצריכה של כמויות יותר ויותר גדולות
4. חוסר יכולת להפסיק לשתות לאחר הלגימה הראשונה
5. הופעת תסמיני גמילה מאלכוהול בכל ניסיון להפסיק או למתן את הצריכה
6. נטייה לשתות גם לבד ובסתר
7. חוסר חשק ואובדן כל עניין בפעילויות אחרות, לרבות בתחביבים
8. נטייה לשקר בכל הנוגע להרגלי הצריכה, הן מבחינת תדירות והן מבחינת כמות

אלכוהוליזם – תסמינים והשלכות של שימוש מופרז באלכוהול

לאלכוהוליזם אינספור השלכות קשות מאוד על הגוף ועל הנפש.

להלן חלק מההשלכות הבריאותיות של שימוש מופרז ומתמשך באלכוהול:

• פוגע בכבד ובתפקודו ומוביל להתפתחות מחלות כבד, לרבות כבד שומני ושחמת הכבד
• מעלה את הסיכוי לחלות במספר סוגים של סרטן
• יכול להוביל להתפתחות של מחלות והפרעות בקיבה, בוושט ובכלל במערכת העיכול
• פוגע בספיגת ויטמינים חשובים
• פוגע במגוון יכולות קוגניטיביות-שכליות, לרבות ביכולת הדיבור והזיכרון
• פוגע בהרגלי השינה ובאיכות השינה
• פוגע בבריאות הלב, מעלה את רמת לחץ הדם, יוצר הפרעות קצב, מוביל להתקפי לב ויכול לגרום לדום לב
• יכול להחמיר בעיות נפשיות קיימות או להוביל להתפתחותן של בעיות נפשיות חדשות, לרבות חרדה ודיכאון
• והרעלת אלכוהול עשויים להוביל גם למוות

להלן חלק מההשלכות החברתיות והתפקודיות של אלכוהוליזם ושימוש מופרז באלכוהול:

• נטייה לשקר לעיתים קרובות, ובפרט סביב השימוש באלכוהול
• ויכוחים, עימותים, משברים ופגיעה במערכות יחסים קולגיאליות, משפחתיות, רומנטיות וחבריות
• פגיעה מקצועית ואף פיטורין ממקום העבודה
• בעיות כלכליות הנוצרות כתוצאה מפיטורין ומההוצאות הכרוכות בצריכה מרובה של אלכוהול
• אלכוהול ידוע כמעורר יצרים אלימים בחברה ובמשפחה וכגורם שמפריע לסדר הציבורי התקין

תסמיני גמילה מאלכוהול – למה עליכם לצפות לאחר הפסקת הצריכה?

האמת המרה היא שקשה להיגמל מאלכוהול. אחת הסיבות המרכזיות לכך היא תסמונת גמילה מאלכוהול. התסמונת מאופיינת בתסמיני גמילה קשים, שמתעוררים בקרב מכורים, שמנסים להיגמל מצריכת אלכוהול לאחר שצרכו אותו בכמות גדולה ולמשך תקופת זמן ממושכת מאוד. התסמונת עשויה להתעורר מוקדם מאוד, ואף רק כעבור מספר שעות לאחר הפסקת הצריכה.

אלכוהול מדכא את פעילותה של מערכת העצבים המרכזית, ולכן תסמיני הגמילה כוללים אפקט הפוך על מערכת זאת ונובעים מפעילות-יתר שלה. תסמיני גמילה מאלכוהול כוללים גם רעידות, הפרעה בקצב הלב, פרכוסים, נדודי שינה, בחילות והקאות. במקרים קשים יותר יכולות להופיע גם הזיות. חלק מהנגמלים מאלכוהול עשויים להציג תסמינים של הפרעה הנקראת דליריום טרמנס. ההפרעה מאופיינת בהזיות מוקצנות, היא נמשכת מספר ימים ויכולה להוביל אף למוות.

התמכרות לאלכוהול תמונה

4 שיטות גמילה מאלכוהול – אילו שלבים כולל תהליך הגמילה?

גמילה מאלכוהול כוללת שלב של גמילה פיסית ושלב של גמילה רגשית. הגמילה הפיסית יכולה להתבצע במסגרת גמישה ופתוחה במכון גמילה או במרכז גמילה או במסגרת של אשפוז למשך תקופה. אלו הן הדרכים המרכזיות להיגמל מאלכוהול:

1. תוכנית גמילה במכון גמילה – קיימים מכוני גמילה ומרכזי גמילה המעניקים טיפולים אמבולטוריים למכורים. המרכזים כוללים אנשי מקצוע שונים, לרבות רופאים, עובדים סוציאליים ופסיכולוגים.

2. תוכנית גמילה באשפוז – במצבים קשים יותר, ניתן לאשפז את המכורים למשך מספר ימים או מספר שבועות. האשפוז כולל סילוק רעלים וגמילה ללא תסמיני גמילה מאלכוהול.

3. טיפול פסיכולוגי או רגשי – לאחר שלב הגמילה הפיסית, יש לגשת לטפל בהתמכרות באופן רגשי. טיפול זה יכול להיות פרטני, זוגי, משפחתי או קבוצתי. זאת על מנת לוודא שהמטופל לא יחזור לאורח החיים הישן שלו ויימנע ממעידות.

4. טיפול תרופתי – תרופות יכולות לקחת חלק בכל שלבי הטיפול באלכוהוליזם. כל תרופה והמטרה שלה, כשלרוב המטרות הן למנוע תסמיני גמילה ולטפל בבעיות רגשיות נלוות. ישנן תרופות שעוזרות בתהליך גמילה מאלכוהול בכך שהן יוצרות חמרמורת חזקה במיוחד בקרב המכורים, וזאת על מנת לגרום להם לגלות סלידה מוחלטת מצריכת אלכוהול.

חשוב לדעת שהתוכנית הטיפולית ותהליך הגמילה נבנים לכל מכור או מכורה באופן אישי ובהתאמה אישית מלאה. יש לקחת בחשבון את חומרת ההתמכרות, נתונים פסיכו-סוציאליים ובעיות נפשיות נוספות במידה וישנן.

טיפול פסיכולוגי בהתמכרות לאלכוהול יכול למנוע מעידות עתידיות

ישנם מספר שיטות וסוגים של טיפולים פסיכולוגיים שבהם ניתן להשתמש על מנת לעזור למכורים לאלכוהול להתגבר באופן מוחלט על התלות וההתמכרות. טיפול פסיכולוגי מספק מסגרת תומכת למטופלים ומעניק להם כלים להתמודדות מוצלחת עם הדחף לצרוך אלכוהול. הטיפול יכול למנוע מעידות עתידיות, ויכול אף לחשוף את הסיבה או הסיבות העומדות בבסיס ההתמכרות. אלו הם הטיפולים הפסיכולוגיים העיקריים עבור טיפול בהתמכרות לאלכוהול:

טיפול קבוצתי – טיפולים קבוצתיים ידועים כדרך מצוינת לטפל בהתמכרות לאלכוהול ולספק תמיכה רגשית ורשת ביטחון למכורים. המשתתפים בטיפול הקבוצתי חווים אמפתיה וסולידריות מצד המשתתפים האחרים ומרגישים שהם אינם לבד במאבקם. באופן זה יכולים המטופלים להכיר אנשים שדומים להם ומתמודדים עם קשיים דומים וליצור קשרים וחברויות. הקבוצה מעניקה למטופלים מרחב מוגן ובטוח להביע את עצמם באופן כן ועמוק. הם זוכים לקבל השראה הן מהמדריכה והן מהמשתתפים האחרים ולרכוש מגוון כלים להתמודדות עם ההתמכרות.

טיפול פסיכולוגי – לטיפול פסיכולוגי פרטני יש יכולת להתעמק בנפשו ובעברו של המטופל ולחשוף את הסיבה או הסיבות להתמכרות. לכל התמכרות יש סיבה, ולעיתים היא מצויה עמוק בתת-מודע, ולכן נסתרת מהתודעה של המכורים. לאחר שמגלים את הבעיה האמיתית ופותרים אותה, קל הרבה יותר לטפל גם בהתמכרות עצמה, שמהווה תוצר של אותה הבעיה. טיפול פסיכולוגי ישפר את המודעות העצמית ואת הביטחון העצמי של המטופלים, יעזור להם לגלות בעצמם נקודות חוזקה, יעניק להם כלים להתמודדות עם חשקים וישפר את דפוסי החשיבה וההתנהגות שלהם, ובפרט בכל הקשור להרגלי חיים ולצריכה של אלכוהול וחומרים ממכרים.

טיפול משפחתי – אלכוהוליזם משפיע גם על בני המשפחה של המכורים, ויתרה מכך, כאשר הם לוקחים חלק אקטיבי בתהליך הגמילה והטיפול בהתמכרות לאלכוהול, הם יכולים לעזור למטופל להתגבר על ההתמכרות. המטפל או המטפלת יוכלו להדריך אותם כיצד לפעול על מנת לעזור לבן המשפחה המתמודד עם ההתמכרות ויפעלו לחיזוק הקשר בין בני המשפחה, ובפרט במצבים בהם בעיות ומשברים במשפחה משפיעים מלכתחילה על ההתמכרות או נוצרים בעקבותיה.

התמודדות עם אלכוהוליזם בעזרת טיפול בהתמכרות לאלכוהול

כאמור, אלכוהוליזם נובע ומתפתח לרוב מסיבות רגשיות, ומוביל להתפתחותן של בעיות רגשיות נוספות. הוא פוגע באופן אדיר גם בבריאות הפיסית, ועשוי להוביל אף למוות. הוא פוגע בכל תחומי החיים של המכורים ומפריע להתפתחות, להתקדמות ולתפקוד שלהם. אמנם קשה להיגמל מאלכוהול, ולעיתים יש להתמודד עם תסמיני גמילה קשים, אך אסור לוותר על טיפול ראוי.

גמילה מאלכוהול מתבססת על שלב ראשוני של גמילה פיסית במכון גמילה או במרכז גמילה, ולאחר מכן יש להמשיך ולהעמיק את תהליך הגמילה על ידי פנייה לקבלת טיפול רגשי. טיפול זה יכול להתבצע באופן פרטני, משפחתי או קבוצתי, או לשלב מספר שיטות טיפול בהתמכרות לאלכוהול. אם אתם מתמודדים עם אלכוהוליזם, או שאדם קרוב לכם מתמודד איתו, אל תהססו לעשות מה שצריך בשביל להיפטר מההתמכרות הנוראה.

רוצים להתחיל טיפול גמילה מאלכוהול? הגעתם למקום הנכון 🧡