התמכרות למסכים

המדריך הישראלי בנושא התמכרות למסכים בקרב ילדים ובני נוער כולל מגוון שיטות גמילה ממסכים לילדים שיכולות לעזור לכם ולאנשים החשובים לכם לקבל שליטה מחודשת על החיים ולנווט אותם אל עבר עתיד מאוזן, בריא, בטוח ומספק.

התמכרות למסכים איור

ממה נובעת התמכרות למסכים?

כיום, אנשים נוטים להסתכל על מסכים יותר מאשר הם מתבוננים במציאות עצמה. כולנו מכירים את הנטייה הזאת, שהולכת וגוברת – ובפרט בקרב הדורות הצעירים, שגדלו לתוך עולם מלא במסכים. התמכרות למסכים איננה עוד שימוש מוגבר במסכי הטלפון והמחשב, אלא מצב שמאופיין בחוסר יכולת למנן את השימוש במסכים ובפגיעה בתפקוד בתחומים אחרים בחיים.

התמכרות למסכים נפוצה במיוחד בקרב ילדים ובני נוער. לרוב היא נובעת מקשיים רגשיים וממצוקה רגשית מסוימת, אותה יש לאתר על מנת לפתור באופן מוחלט את הנטייה להתמכר. ההתמכרות מספקת מפלט זמני מהמצוקה ומהמציאות, אך כאשר נפסקת הצפייה במסכים או כאשר מנסים להיגמל ממסכים – המצוקה הרגשית שבה ומרימה את ראשה במהירות האור.

התמכרות למסכים בקרב בני נוער וילדים פוגעת בהתפתחות שלהם, בהישגים בלימודים, בקשרים החברתיים, בדימוי העצמי ובתקשורת עם שאר דיירי הבית. הדרך הטובה ביותר להיגמל ממסכים היא לפנות לקבלת טיפול רגשי, שניתן לשלב גם עם הדרכת הורים ו/או עם טיפול משפחתי. באמצעות טיפולים אלו אפשר לאתר את שורש הבעיה, לפתור אותה ולהעניק למטופלים כלים להתמודדות עם אתגרים ורגשות שליליים.

התמכרות למסכים בקרב בני נוער – 8 הסימנים העיקריים

מתבגרים מציגים סימנים ברורים-לעין כאשר השימוש שלהם במסכים יוצא משליטה והם מתמכרים למסכים. אלו הם הסימנים העיקריים בהם ניתן לחזות בקרב בני נוער שמתמודדים עם התמכרות למסכים:

1. הם משתמשים במסכים בתדירות שרק הולכת וגוברת

2. הם מאבדים עניין בתחביבים ובפעילויות שבעבר אהבו

3. הציונים שלהם בבית הספר יורדים באופן ניכר ומשמעותי

4. הם חווים חוסר-שקט, תסכול, כעס ועצבנות כאשר הם רוצים אך לא יכולים להשתמש במסכים

5. הם נוטים להתבודד ונמנעים מהשתתפות בסיטואציות ופעילויות חברתיות

6. הם מעדיפים לוותר על שינה ואכילה מסודרת בשביל עוד קצת זמן-מסך

7. הם מפגינים חוסר מוטיבציה לעסוק בכל פעילות שאיננה מערבת מסכים

8. הם נוטים לשקר לעיתים קרובות בכל הנוגע לתדירות השימוש במסכים השונים

השלכות אפשריות למצב של התמכרות למסכים אצל ילדים

כאמור, יש השלכות למצב של התמכרות למסכים – השלכות משמעותיות ופגיעה במגוון מישורים ותחומים בחיים. להלן רשימה של השלכות אפשריות, ובפרט השלכות על חייהם והתפתחותם של ילדים ובני נוער:

• פגיעה בהתפתחותם החברתית, הרגשית והקוגניטיבית התקינה של צעירים
• קשיי תקשורת בינאישית
• קושי בהבנה של סיטואציות חברתיות
• ירידה בהישגים בעבודה ובלימודים
• חוסר משמעת-עצמית וקושי בניהול זמן
• פגיעה בדימוי העצמי ובתחושת המסוגלות האישית
• קושי בוויסות רגשי וקושי להשיג שליטה עצמית
• קושי בהתמודדות עם אתגרים ורגשות שליליים, כולל כעס, שעמום ותסכול
• קושי בהבעה פרודוקטיבית ובריאה של רגשות
• הפרעות שינה ונדודי-שינה
• תזונה לא מאוזנת ולא בריאה

התמכרות למסכים תמונה

5 שיטות וסוגי טיפול גמילה ממסכים

ישנם מספר שיטות וסוגי טיפול גמילה ממסכים. חלקם פרטניים וחלקם מערבים בני משפחה נוספים. אלו הם הטיפולים העומדים לרשותכם:

1. טיפול קוגניטיבי-התנהגותי – טיפול CBT מועיל מאוד כשמדובר בטיפול בהתמכרויות, כולל התמכרות למסכים. הוא עוזר למכורים למסכים לזהות את הטריגרים, הרגשות והמצבים שמעוררים אצלם דחף עז וכפייתי להשתמש במסכים מכל הסוגים. הוא עוזר להם להימנע מתגובה ומעניק להם כלים אחרים להתמודדות עם רגשות שליליים כשהם עולים. הטיפול מעניק למטופלים כלים דרכם יוכלו לשמר את הישגי הטיפול ולמנוע מעידות עתידיות. בשורה התחתונה, הטיפול מאתר דפוסי חשיבה והתנהגות שמנציחים את ההתמכרות בקרב המטופלים, ומסייע להם להיפטר מהם ולהחליף אותם בדפוסים שיקדמו אותם ויועילו להם.

2. טיפול באומנות – טיפול בטכניקות מעולם האומנות החזותית, בהן נכללות גם צילום, פיסול, איור, רישום וציור. הטיפול עוזר למטופל לשפר את המודעות העצמית שלו ולזהות את הרגשות שמובילים לדחף להתעסק במסכים. הוא משפר את מיומנויות התקשורת הבינאישית, מעלה את הדימוי העצמי ומאפשר למטופל להבין מהן נקודות החוזקה שלו. הטיפול מרגיע והמטופל לומד דרכים חדשות באמצעותן הוא יכול להרגיע את עצמו ולמלא את חייו.

3. טיפול פסיכולוגי – טיפול שעוסק בחוויות רגשיות משמעותיות, טראומות ילדות, מצוקות רגשיות, קונפליקטים מהעבר ותכנים בלתי-מודעים, במטרה להעלות אותם על פני השטח ולעבד אותם באופן יעיל – וכך גם לפתור אותם. טיפול פסיכולוגי מעמיק פותר את בעיית ההתמכרות מהשורש בכך שהוא מאתר את הסיבה הבסיסית לקיומה ופותר אותה. בנוסף לכך הוא משפר את הביטחון העצמי של המטופלים, מעניק להם תובנות ונקודות מבט חדשות ומעניק להם דרכי ההתמודדות עם מצוקות רגשיות. לרוב מדובר בטיפול ממושך, אך תועלתו הפוטנציאלית גדולה מאוד.

4. הדרכת הורים – כאשר מדובר בטיפול גמילה ממסכים לילדים ובני נוער, חשוב לשלב בנוסף לטיפול הרגשי הפרטני גם הדרכת הורים. מטרת ההדרכה היא להדריך את ההורים כיצד לעזור לילד או למתבגר להתמודד עם התמכרות וכיצד לבנות לו שגרה, הרגלים ואורח חיים שיקדמו אותו ויאפשרו לו לצלוח את האתגר. ההדרכה תעזור להם לבסס את הסמכות ההורית שלהם ולחזק אותה, וכמו כן גם תדריך אותם כיצד להציב גבולות באופן שכלתני ונכון.

5. טיפול משפחתי – אופציה נוספת לטיפול בהתמכרות למסכים היא לערב את בני המשפחה באופן אקטיבי. לא מדובר רק בהורים, אלא בכל בן או בת משפחה רלוונטיים לסיטואציה. הטיפול ישפר את התקשורת ומערכת היחסים בין המטופל הראשי ובין בני המשפחה, יעניק להם תובנות וידריך את המשפחה כיצד לעזור למטופל להתגבר על הבעיה. המשפחה יכולה לתרום רבות לתהליך גמילה ממסכים ולספק למטופל מסגרת רגשית תומכת, אוהבת ומכילה.

טיפים חשובים להורים בנושא גמילה ממסכים לילדים ובני נוער

אם אתם הורים לילדים ומתבגרים המציגים סימנים של התמכרות למסכים ואתם מוטרדים מזמן-המסך ההולך וגובר שלהם, נסו ליישם את העצות הבאות:

• אתם משמשים כמודל לחיקוי עבור הילדים שלכם. אם תקפידו בעצמכם על הרגלי שימוש בריאים במסכים, תוכלו לשמש להם דוגמא אישית טובה ובריאה בכל הנוגע להרגלים האישיים שלהם.

• נסו לפתח פעילויות יצירתיות ומהנות בהן אתם יכולים לקחת חלק ביחד עם הילדים והמתבגרים, כמו בישול, עבודות תיקונים בבית, אומנות, פעילויות ספורטיביות – ועוד.

• כדאי להפריד בין זמן השינה לבין זמן המסך. עדיף שהילדים לא ישתמשו במסכים בשעה שלפני השינה.

• במידה ואתם עורכים ארוחות משפחתיות, בין אם ביום-יום או רק בסופי-השבוע, כדאי לדאוג שהטלפונים לא יהיו בסביבה בזמן הארוחה.

• אפשר לקבוע זמנים מסוימים ביום שיהיו מיועדים לשימוש במסכים, כמו למשל לאחר סיום הכנת שיעורי-הבית. כך ניתן לצמצם את השימוש במסכים, לייצר שגרה קבועה ויציבה וללמד את הילדים והמתבגרים כיצד להתנהל וכיצד לנהל את עצמם ואת הזמן שלהם.

איך להיגמל ממסכים? סיכום והמלצות

אי-אפשר להתנתק באופן מוחלט ממסכים, וזה בהחלט מקשה על גמילה ממסכים. המסכים מספקים עניין ולפעמים גם מספקים תועלת. כמו תמיד, המפתח מצוי במינון ובאיזון. זה נכון למסכים ונכון לכל פעילות אחרת. כאשר השימוש במסכים יוצא משליטה, פוגע בתפקוד, המינון שלו הולך וגובר והוא מעורר תסמיני גמילה כשמנסים למנן אותו – מדובר במצב המצריך טיפול גמילה ממסכים.

התמכרות למסכים ניתן לפתור על ידי טיפולים פסיכולוגיים ורגשיים מסוגים שונים. כשמדובר בתהליך של גמילה ממסכים לילדים ובני נוער, כדאי מאוד לשלב גם רובד טיפולי נוסף של טיפול משפחתי או הדרכת הורים. גמילה ממסכים תשפר את התפקוד של האנשים המתמודדים עם ההתמכרות, תשפר את הרווחה האישית שלהם, תסייע להתפתחות שלהם ותשפר את המיומנויות החברתיות והתקשורתיות שלהם – לכן כדאי לבחון אותה לעומק.

רוצים להתחיל טיפול גמילה ממסכים? הגעתם למקום הנכון 🧡