התמכרות לקוקאין

המדריך הישראלי בנושא התמכרות לקוקאין כולל מגוון שיטות גמילה מקוקאין שיכולות לעזור לכם ולאנשים החשובים לכם לקבל שליטה מחודשת על החיים ולנווט אותם אל עבר עתיד מאוזן, בריא, בטוח ומספק.

התמכרות לקוקאין איור

מדוע התמכרות לקוקאין נחשבת לאחת ההתמכרויות הקשות ביותר?

התמכרויות לסוגים שונים של חומרים אינן קורות לרוב אחרי שימוש חד פעמי, ובדרך כלל מדובר בתהליך של שימוש לאורך מספר פעמים או תקופה, ובלי שהאדם מרגיש בכך הוא מתמכר והצורך מתחיל לנהל את חייו. השפעת החומרים על הגוף והנפש נעשית בהדרגתיות ועם הזמן הגוף יוצר סבילות לחומר ולכן נדרשת כמות גדולה יותר כדי לקבל את אותה תוצאה.

עם זאת, ישנם חומרים המסוכנים הרבה יותר וזאת לאור ההתמכרות המהירה אליהם, היוצרת תלות בתוך זמן קצר. אחד החומרים הללו הוא קוקאין, שכבר לאחר התנסויות בודדות גורם לתלות בסם ולשינוי קיצוני בחיי המכורים.

התמכרות מביאה למצבים שבהם האדם מאבד את השליטה על חייו ואינו מצליח להימנע מההתנהגות או מצריכת החומר שאליו התמכר. באופן זה הצורך גובר על כל פעילות אחרת, פוגע בתפקוד התקין, במערכת החברתית, המשפחתית, בעבודה ובתחום הכספי.

בין אם אדם מכור לאלכוהול, להימורים, לסמים, לאוכל או לסיגריות, הוא מתקשה להיגמל בכוחות עצמו, ולחלק מההתמכרויות יש גם השפעה גופנית הרסנית. התמכרות לקוקאין נחשבת לאחת ההתמכרויות הקשות והמהירות, והצריכה של הסם היקר מביאה להרס כלכלי מלבד התופעות הגופניות והנפשיות שהן תוצר הלוואי של השימוש בקוקאין.

מהו קוקאין ומהן השפעותיו על מכורים?

קוקאין – אלקלואיד, הקרוי גם קריסטל או קראק (בצורתו הזולה יותר), הוא סם ממכר ומסוכן ביותר המופק מצמח הקוקה, שגידולו העיקרי נעשה בדרום אמריקה. לצורך הכנת הסם משרים את עלי הקוקה בחומר אתרי מסוים, ולאחר ייבושם מכינים מהם את האבקה הלבנה. את האבקה מסניפים או מזריקים, ואת הצורה המסונתזת הידועה בשם "קראק" מעשנים.

לסם הקוקאין יש השפעה ממריצה, הוא מעורר, פועל על מערכת העצבים המרכזית, גורם לעליית רמת הדופמין במוח, מונע ספיגה של סרוטונין, מדכא את התיאבון ומספק תחושת מרץ, פעלתנות ואופוריה. ברפואה נהוג היה בעבר להשתמש בחומר לצורכי הרדמה בניתוחים או לשיכוך כאבים, אך כיום השימוש הזה הופסק.

הסכנות הכרוכות בשימוש יתר בקוקאין

השימוש בקוקאין גורם להתמכרות ולהשפעה ארוכת טווח מבחינה נפשית וגופנית, והגמילה מקוקאין נחשבת לקשה ביותר. כיוון שהסם גורם לחוסר תיאבון, אחת ההשפעות שלו היא איבוד משקל, אי שקט, אישונים מורחבים, חוסר מנוחה, פעלתנות, דופק מהיר וקושי להירדם. תחושת האופוריה גורמת לפגיעה בתודעת המציאות ולאחריה מגיעה פרנויה וחרדה קשה, העלולים להיות מלווים בהתקפים פסיכוטיים, תוקפנות והזיות.

לאור מאפיינים גופניים אלה, שימוש יתר בקוקאין עלול לגרום גם להתקף לב או לשבץ מוחי, ובאופן כללי מדובר על נזק משמעותי. כמו כן, ההזרקה וההסנפה עלולות לגרום לפגיעה גופנית נוספת כתוצאה מזיהומים בדרכי הנשימה, במערות האף ופגיעה בכלי דם.

התמכרות לקוקאין תמונה

כיצד ניתן לזהות אנשים המתמודדים עם התמכרות לקוקאין?

להלן מספר תופעות לוואי שכיחות של התמכרות לקוקאין:

• אחת התופעות הנגרמות משימוש בסם היא בעיות שינה, כיוון שהקוקאין הוא חומר מעורר היוצר פעלתנות ותזזיתיות.
• כיוון שהקוקאין מדכא את התיאבון הוא גורם לירידה קיצונית במשקל ולאיבוד תחושת הרעב.
• תחושת האופוריה והפעלתנות הנגרמת בעקבות השימוש בקוקאין יורדת לאחר זמן מה, ואחריה מגיעה חרדה, תחושת רדיפה ופגיעה בתחושת המציאות.
• בשל השימוש הרב בקוקאין באופן של הסנפה, נגרמת לעיתים דלקת בריריות האף, ויש למכורים נזלת בתדירות גבוהה.
• השימוש הקבוע בסם המשפיע על מערכת העצבים המרכזית עלול להביא למצבים של לסת תפוסה במשך כמה שעות לאחר השימוש בקוקאין.

5 מאפיינים של תסמיני גמילה מקוקאין שחשוב להכיר

גמילה מקוקאין נחשבת לאחת הפעולות הקשות והארוכות, כיוון שההתמכרות לחומר היא מהירה ויש השפעה חזקה על מערכת העצבים הגורמת לפעילות מוגברת של דופמין במוח. תהליך גמילה מסמים צריך לשלב טיפול פסיכולוגי עם גמילה תרופתית כדי להביא להצלחה. תסמיני הגמילה מקוקאין כוללים מספר מאפיינים:

1. תופעות של קריז, התקפי זעם, עצבנות, חרדה, ריקנות, דיכאון, כאבי ראש, חוסר אנרגיה, הזעה, בחילות, כמיהה לסם, כאבי שרירים ותופעות קשות נוספות.

2. כיוון שהקוקאין מעורר וממריץ, הוא יוצר הרגשה טובה של שחרור ואופוריה, והמכור יעשה הכול כדי לשוב אל ההרגשה הזו, תוך ויתור על צרכים אחרים ועל התפקוד היום־יומי. בתהליך הגמילה מקוקאין האדם צריך ללמוד מחדש לחוש רעב, להירגע, לישון וליצור שגרת יום.

3. המכור בתהליך הגמילה ללא הקוקאין מרגיש פגיע, חרד, מדוכדך ומדוכא. הוא אינו מאמין בעצמו וביכולתו להתמודד ולהצליח להיגמל ולהשיב לעצמו את החיים שהכיר קודם.

4. בעת שהמכור היה נתון לשליטת הסם הוא ניתק את רוב קשריו הקודמים, ובתהליך הטיפול בהתמכרות לקוקאין עליו לשוב ולשקם את תפקודו, לחדש את הקשרים והכישורים החברתיים, את ביטחונו העצמי ואת חוג חבריו, כדי לצאת מסביבתו הקשה. כדי לחזור לתפקוד ולמנוע נסיגה וחזרה לסם, צריך לסייע למטופל למצוא משמעות חדשה לחייו וסביבה תומכת.

5. לאחר תום הטיפול מומלץ ללוות את המטופל בסביבתו הקהילתית, לעקוב אחר מצבו ולדאוג שיהיה בטיפול ומעקב רפואי.

אילו טיפולים מומלצים לצורך גמילה מקוקאין בישראל?

בשונה מסמים קלים, גמילה מקוקאין מצריכה תהליך אשפוז בשלב ראשון, שבו ניתנות תרופות נוגדות דיכאון וחרדה, טיפולים קבוצתיים במטרה להקל על התסמינים ולשנות את דפוס ההתמכרות ההרסני. לאחר תהליך ניקוי הגוף יש צורך להפנות את המטופל להמשך מעקב וייעוץ פסיכולוגי או לטיפול קוגניטיבי התנהגותי כדי לאפשר לנגמל להישאר נקי ולמצוא משמעות שאינה כוללת שימוש בחומרים.

לאחר השחרור מאשפוז, רוב המטופלים מופנים למסגרות עירוניות של טיפול בהתמכרויות להמשך טיפול בהתמכרות לקוקאין ומעקב, הכולל בדיקות שתן שבועיות, ייעוץ פסיכיאטרי, מפגשים קבוצתיים עם נגמלים אחרים וטיפול אישי וסוגים שונים. במסגרת הייעוץ, לפעמים מתקיימים מפגשים משפחתיים במטרה לסייע לנגמל להישאר מחוץ למעגל הסמים וליצור עבורו סביבה תומכת.

רוצים להתחיל טיפול גמילה מקוקאין? הגעתם למקום הנכון 🧡