התמכרות לשוקולד

המדריך הישראלי בנושא התמכרות לשוקולדים כולל מגוון שיטות גמילה משוקולד שיכולות לעזור לכם ולאנשים החשובים לכם לקבל שליטה מחודשת על החיים ולנווט אותם אל עבר עתיד מאוזן, בריא, בטוח ומספק.

התמכרות לשוקולד איור

מדוע התמכרות לשוקולד מכונה 'ההתמכרות המתוקה'?

אנשים רבים אוהבים שוקולד, והוא נחשב לממתק לגיטימי ומקובל בקרב כל שכבות הציבור. הוא נקנה במרכולים ובחנויות באופן חופשי וצריכתו אינה מוגבלת בגיל או בכמות והוא אינו מוגדר חומר ממכר. אם כן, מדוע קיימת תופעה של התמכרות לשוקולד?

לתופעה הזאת יש אפילו שם – "שוקוהוליזם", ומתברר שמדובר על התמכרות לכל דבר, בדיוק כמו כל חומר ממכר אחר או התנהגות ממכרת. אומנם ניתן לרכוש שוקולד בכל צורה וצבע באופן חופשי, אך במקרה זה מדובר על אופן השימוש, הצורך המסתתר מאחורי התשוקה והכמות הנצרכת שמהווים בעיה.

אין כל איסור לצרוך שוקולד או כל מאכל מתוק אחר מדי פעם, אך כשהמאכל הופך לצורך בלתי נשלט מבחינה רגשית וגופנית, אזי ההתנהלות היא של אדם מכור.

מתי תשוקה לשוקולד נחשבת להתמכרות לשוקולד?

התשוקה לשוקולד יכולה להיות חזקה וממכרת לא פחות מאשר התמכרות לסמים, לסיגריות או לאלכוהול. הצורך החזק לאכול משהו מתוק נובע מסיבות שונות, והוא לא נרגע עד אשר הוא מגיע לסיפוקו. ישנם הסברים שונים לתופעה, בהם גורמים הורמונליים, תזונתיים ורגשיים.

התמכרות באופן כללי גורמת לאדם לאיבוד שליטה בכל הנוגע למושא ההתמכרות ועיסוק אובססיבי בו. כמו כן, אנשים מכורים נוטים להסתיר את ההתנהגות שלהם, שכן הם מרגישים בושה על חוסר השליטה שלהם.

כשמדובר על התמכרות לשוקולד, ההתנהגות יכולה להתנהל באותה צורה. התשוקה לשוקולד לא מרפה, וגם אם יש ניסיון להגביל את הצריכה, מהר מאוד מאבדים שליטה ומגיעים לצריכת יתר. אחר כך האדם חש בושה ואשמה ומסתיר את ההתנהגות ואת העטיפות הריקות.

תסמינים של התמכרות לשוקולד לרוב מעידים על מצוקות רגשיות

אנשים רבים אוהבים ממתקים, קינוחים ומאכלים מתוקים באופן כללי, אך המכורים לשוקולד מדווחים כי למוצר זה יש העדפה ברורה וייחודית ואין לכך תחליף. אנשים נוטים לאכול כמויות של שוקולד בזמנים מסוימים של היום, ברגעי קושי נפשי, לחץ, חרדה ודיכאון. נמצא שאנשים המתמודדים עם מצוקות רגשיות נמצאים בסיכון גבוה יותר להתמכר לשוקולד.

המכורים נוטים לאכול בסתר, לאכול ללא שליטה ולפעמים עושים זאת בשעות הלילה. אחרי האכילה יש תחושה של רגיעה ועונג כתוצאה מצריכת הסוכר והקפאין המצויים בשוקולד. הימנעות מאכילה בקרב מכורים יכולה לגרום להם לתופעות לוואי כמו כאבי ראש, עצבנות, רעב, עייפות, דיכאון ועוד.

התמכרות לשוקולד תמונה

התמכרות לשוקולד אצל ילדים מצריכה התייחסות מיוחדת

הנטייה של ילדים לאכול ממתקים ושוקולד קיימת בכל שכבות האוכלוסייה. אכילת דברי מתיקה מתקשרת עם פינוק, אהבה והנאה, חיבור שנוצר כבר בילדות. היום יש יותר מודעות לכך שסוכר באופן כללי אינו בריא, כמו גם שוקולד, ושיש צורך להגביל את צריכתו, אך זה עדיין נפוץ.

אכילה של כמות קטנה מדי פעם אינה כרוכה בסיכון, כשהאכילה הופכת לצורך רגשי ללא קשר לרעב, יש סכנת התמכרות לשוקולד אצל ילדים. חשוב לציין, כי ילדים ומבוגרים חשופים למצב של התמכרות למתוק באותה המידה, וכשמדובר על שלבי גדילה והתבגרות, המצב עלול ליצור נזק בריאותי כמו גם נפשי.

אילו גורמים עלולים להוביל אנשים להתמכר לשוקולד?

מצב נפשי – הרצון העז לאכילת שוקולד קשור פעמים רבות למצבים נפשיים כמו מתח, לחצים, חרדות, עצבנות, רעב, שעמום, עייפות וגם אושר. בשוקולד ישנו קפאין, שומן וסוכרים, שמעוררים שחרור אנדורפינים במוח, וגורמים לתחושות עונג ורוגע אך גם מעלים את הדופק. במצבי סטרס, אנשים יכולים לפנות לחומר הזמין והנוח כמו שוקולד כדי להרגיש טוב יותר ולשפר את מצב הרוח.

חוסר תזונתי – ישנם חוסרים תזונתיים העלולים לגרום לצורך באכילת מזונות כמו שוקולד, כשלפעמים רעב, חוסר במגנזיום, חוסר בברזל ועוד יכולים לגרום להתמכרות לשוקולד.

מצב הורמונלי לא מאוזן – לא פעם נשים מדווחות על חשק מוגבר לאכילת שוקולד בימים שלפני המחזור החודשי. לפעמים יש רעב מוגבר, לפעמים תשוקה לשוקולד או שניהם גם יחד. התופעה הידועה הזו היא תוצאה של שינויים הורמונליים, והם בדרך כלל עוברים לאחר מספר ימים. כשמתפתחת התמכרות, התשוקה לאכילת שוקולד נשארת גם אחרי שהתסמינים ההורמונליים חלפו.

ההמלצה שלנו: גמילה משוקולד באופן טבעי לצד טיפול מקצועי בהתמכרות

גמילה משוקולד היא גמילה מהתמכרות לכל דבר, ויכולות להיות לה תופעות לוואי. כיוון שההיבטים של ההתמכרות לשוקולד יכולים להיות גופניים ורגשיים באופן משולב, גם הטיפול בהם צריך לכלול את שני הרבדים.

שינוי תזונתי – השלב הראשון בתהליך גמילה משוקולד הוא ההכרה בכך שישנה התמכרות ושיש לטפל בתשוקה ובחוסר השליטה. גמילה באופן טבעי צריכה לכלול שינוי תזונתי לאורך זמן של הפחתת כמות השוקולד, הסוכר והשומנים באופן הדרגתי והחלפתם במזון בריא יותר.

מומלץ לצרוך פירות, ירקות, דגנים מלאים וקטניות אשר גורמים לתחושת שובע, כדי לצמצם את הסכנה לאכילת שוקולד. אפשר ואף רצוי לאכול מדי פעם מעט שוקולד, כדי לא ליצור חסך שעלול להתמלא באופן בלתי נשלט. אם יש תשוקה חזקה וחשש מאיבוד שליטה, מומלץ לאכול מזונות מתוקים דלי קלוריות שיכולים להוות תחליף.

טיפול רגשי – כמו בכל התמכרות, כדי להצליח להיגמל משוקולד יש צורך בטיפול רגשי כדי להבין את הצורך הרגשי שההתמכרות נועדה למלא. ישנם טיפולים ממוקדים כמו טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), שבהם מנסים לסייע למטופל לקבל כלים להתמודדות עם הצרכים הגורמים להתמכרות בדרך שונה וטובה יותר.

המטרה היא לסייע למטופל להילחם ולנצח את התשוקה ולשלוט בה כדי להחזיר לעצמו את איכות החיים והרגיעה.

רוצים להתחיל טיפול גמילה משוקולד? הגעתם למקום הנכון 🧡