התמכרות לטלפון

המדריך הישראלי בנושא התמכרות לטלפונים כולל מגוון שיטות גמילה מטלפון סלולרי שיכולות לעזור לכם ולאנשים החשובים לכם לקבל שליטה מחודשת על החיים ולנווט אותם אל עבר עתיד מאוזן, בריא, בטוח ומספק.

התמכרות לטלפון איור

האם התמכרות לטלפון סלולרי פוגעת באיכות החיים?

הטלפון הסלולרי נחשב להתמכרות הגדולה של המאה ה-21, ועם השנים התופעה הזו מחריפה וגיל המכורים לטלפונים הניידים הולך ויורד. ככל שניתן לבצע יותר פעולות בטלפון הנייד, ככל שיש יותר עניין ורשתות חברתיות, השימוש בסמארטפון הופך להיות חלק חשוב מחיינו. יש בטלפונים החכמים פן ממכר, כיוון שיש בו התנהלות אין־סופית ועניין שיש אנשים שמתקשים לפספס וחשופים למסך לאורך כל היום מחשש שהם מפסידים את ההתרחשויות.

כשמדובר על התמכרות לטלפון, ההתנהגות דומה להתמכרות לכל חומר או פעילות מזיקה אחרת, והופכת להיות אובססיבית, כפייתית, בלתי ניתנת לשליטה, באה על חשבון פעילויות אחרות ותקשורת אמיתית עם הסביבה ועם בני משפחה ופוגעת באיכות החיים. כך מכורים לסמארטפונים עלולים לבודד את עצמם ולפתח סדר עדיפויות מעוות, העלול להשפיע על המכור באופן חברתי, כלכלי ובריאותי.

איך נראית מהצד התמכרות לסמארטפון?

כשהטלפון הנייד הופך להיות המציאות עצמה, כשהתחום החברתי מצטמצם לחברות ברשתות החברתיות ושעות הצפייה במסך הטלפון הולכות ומתרבות ובלתי ניתנות לשליטה, או אז מתחילה להיווצר התמכרות לטלפון סלולרי הפוגעת בתפקוד היום־יומי. חלק מהתסמינים של התמכרות לסמארטפון יכולים להיות:

• העדפת השימוש בטלפון הסלולרי במקום פעילויות חברתיות או תחביבים
• עיסוק במשך שעות רבות של היום בטלפון הנייד
• הסתגרות עם הטלפון במשך שעות
• פיתוח סבילות והעלאה של זמן המסך
• שימוש בסמארטפון ובחינה שלו מדי כמה דקות בכל שעות היום
• חוסר יכולת להפסיק את השימוש בטלפון החכם ותחושות של בושה וייאוש

אבחון התמכרות לטלפונים בקרב ילדים ובני נוער

נוטים לחשוב שאנשים בעלי הערכה עצמית נמוכה ומופנמים נוטים לפתח מאפייני התמכרות לטלפונים סלולריים, כיוון שבכך הם יכולים להימנע מאינטראקציה אמיתית ולהסתתר מאחורי המסך, אך מדובר בתופעה נפוצה בהרבה.

ילדים ובני נוער נולדו לתוך עולם של טכנולוגיה ורגילים לנהל את חייהם גם במרחב הזה. עם הזמן עלולה להיווצר בעיה הגורמת לחוסר פרופורציה בניהול זמן השימוש בטלפון הנייד, לחשוש מפספוס ובמקרה שיש סימני אזהרה חשוב לסייע לילדים ולבני הנוער להפסיק את ההתנהגות ההרסנית. כדאי לשים לב לסימנים אלה:

• שימוש מוגבר בסמארטפון במשך שעות רבות, היצמדות למכשיר ותגובה מהירה לכל צפצוף או הודעה
• חוסר יכולת להתרחק מהטלפון הסלולרי ו"ניתוק" מהקורה בסביבה ומאינטראקציה עם בני המשפחה
• פגיעה בהישגים הלימודיים
• התנתקות והימנעות מפעילויות חברתיות ומחוגים שבעבר היו במוקד העניין וההנאה
• הסתגרות ותחושות של דיכאון, חרדה ולחץ

התמכרות לטלפון תמונה

אילו גורמים מובילים להתפתחות התמכרות לטלפונים חכמים בקרב בני נוער?

ישנם גורמים שונים להתמכרות בני נוער לטלפונים חכמים, חלקם אישיותיים ואחרים התנהגותיים. יש בני נוער רבים הפוחדים שמתנהלים חיים מרתקים ברשתות החברתיות שהם חייבים לדעת עליהם ומפחדים לפספס מידע חשוב ולא להיות מעודכנים. ישנם גם בני נוער המכורים לטכנולוגיה בכללה, והטלפון הסלולרי מאפשר להם עיסוק בתחביב הטכנולוגי.

לצד אלה יש ילדים ובני נוער ביישנים ומופנמים הרואים בשימוש בטלפון החכם תחליף לאינטראקציה חברתית שמלחיצה אותם, וההסתתרות מאחורי המסך מאפשרת להם להרגיש חלק מהחברה בלי הצורך להתמודד עם הפחדים החברתיים והמצוקות שלהם. כך ניתן להיות מעורב ובמקביל למצוא מפלט מהמציאות ומהחיים האמיתיים.

סיכונים אפשריים בעקבות התמכרות לטלפון נייד

התמכרות לטלפונים סלולריים בקרב בני נוער עלולה לפגוע בהתפתחותם החברתית, הלימודית, הקוגניטיבית, המשפחתית וליצור דפוס של התמכרות. הדימוי העצמי של בני נוער שיודעים שהם חסרי שליטה מול פעילות מסוימת עלול להיפגע ולגרום להם תחושת אכזבה מעצמם, תסכול, דיכאון וחרדה.

מלבד סיכונים אלה, ידועה גם פגיעה בריאותית בחשיפה הממושכת לקרינה סלולרית ומומלץ להורים לפנות לקבלת טיפול גמילה מטלפון סלולרי כדי לאתר את שורש הבעיה הגורמת לילדים לפנות למסכים ולמצוא דרך לסייע להם להיגמל מהטלפון תוך רכישת כלים אפקטיביים להתמודדות.

גמילה מטלפון סלולרי – כיצד ניתן לטפל במכורים?

בדומה לכל התמכרות, הדרך הטובה ביותר להתחיל היא להודות שקיימת בעיה. הבנה של המכור שהשימוש בסמארטפון הפך לבעיה שהשתלטה על חייו ובאה על חשבון שאר הפעילויות שנהג לעשות בעבר.

עליו להבין שההתחבאות מאחורי מסך הטלפון באה על חשבון מפגשים חברתיים, אינטראקציות חברתיות, לימודיות, ספורטיביות ומשפחתיות. כמו כן, עליו להכיר בעובדה שהוא לא מצליח להיגמל מהטלפון בכוחות עצמו וכי הוא זקוק לעזרה חיצונית.

גמילה מטלפון סלולרי היא גמילה מהתמכרות וזקוקה לשיתוף פעולה של המכור, ואם מדובר בבני נוער נדרשת השתתפות של בני המשפחה. הטיפול כולל הבנה של זמן השימוש האמיתי בטלפון החכם, יכולת להימנע מתגובה מהירה בכל פעם שיש הודעה בטלפון ויכולת להעדיף פעילות חברתית אמיתית במקום זמן מסך.

ישנם טיפולים הכוללים שימוש בדמיון מודרך למציאת הגורמים להתמכרות וניסיון להבין אותם, טיפולים פרטניים או משפחתיים. במסגרת גמילה מטלפון סלולרי ניתן להשתמש בטיפולי CBT המעניקים כלים אפקטיביים להתמודדות עם רגשות בצורה חיובית ולהחליף את המסכים בדפוסי פעולה אחרים.

כמו כן, ניתן לבחור בטיפולים פסיכולוגיים כדי לאתר את הסיבה לדפוס ההתמכרות ולפתור אותו באופן בסיסי. ישנם גם הדרכות הורים וטיפולים משפחתיים המיועדים לסייע לפתור את הבעיה ולחזק את הילד ואת הסמכות ההורית.

רוצים להתחיל טיפול גמילה מטלפון? הגעתם למקום הנכון 🧡