המדריך הישראלי להתמכרויות » התמכרות לריטלין
התמכרות לריטלין
המדריך הישראלי בנושא טיפול בהתמכרות לריטלין כולל מגוון שיטות גמילה מריטלין שיכולות לעזור לכם ולאנשים החשובים לכם לקבל שליטה מחודשת על החיים ולנווט אותם אל עבר עתיד מאוזן, בריא, בטוח ומספק.
סכנת התמכרות לריטלין ודרכי הגמילה מהתרופה
ריטלין זו אחת התרופות המדוברות ביותר בשנים האחרונות. התרופה מיועדת לטיפול בהפרעות קשב וריכוז בילדים ובמבוגרים וניתנת במרשם רופא במינון המותאם למטופל. אף על פי שהתרופה מאוד ידועה ונמצאת בשימוש נרחב, קיימת סביבה לא מעט ביקורת על עודף שימוש ועל אפשרויות ההתמכרות.
אחת השאלות הראשונות הנוגעות להשפעת הריטלין על מטופלים קשורה לתופעות הלוואי, בהן סבילות והתמכרות. אף על פי שריטלין אינו נחשב תרופה ממכרת למי שצורך אותה במינון המתאים ועל פי הוראות הרופא, ישנם אנשים הנוטלים ריטלין ללא מרשם ובמינון גבוה. במצבים כאלה תיתכן סבילות המעלה את הצורך להגדיל את המינון ומכאן הדרך להתמכרות קצרה.
ריטלין להמונים: כשהכדורים הופכים להתמכרות
בשנים האחרונות אנו שומעים לא מעט על אנשים הנוטלים ריטלין אף שאינם מאובחנים כסובלים מהפרעות קשב וריכוז. לשימוש בתרופה יש אפקט ממריץ וממקד, וסטודנטים, תלמידים או אנשים המעוניינים לסייע לעצמם להתרכז או לתפקד לאורך זמן משתמשים בריטלין. הכדורים גורמים לעוררות, לאנרגיה גבוהה ואף יכולים להשפיע על מצב הרוח ולשפר אותו. עם זאת, נטילת התרופה לאורך זמן, במינון גבוה וללא צורך אמיתי עלולה להצריך גמילה מריטלין.
הדרך להשגת הכדורים יכולה להיות באמצעות אנשים שנוטלים את התרופה עם מרשם רופא או בדרכים אחרות המצריכות מאמץ. החשש של אותם אנשים הנוטלים את הכדורים להישאר ללא התמיכה שלה הורגלו גורמת להם לנסות להשיג אותם בכל דרך. השימוש בריטלין באופן לא מבוקר הפך אותו לסם חוקי נפוץ שעלותו נמוכה, הנגישות לרכישתו גבוהה והוא אינו נחשב מסוכן בריאותית.
האם ניתן לפתח התמכרות לקונצרטה או לאטנט (אדרל)?
כל מי שהגיע לבית המרקחת לרכוש ריטלין במרשם חווה את התשאול ואת הבדיקה של הרוקחים לפני שסיפקו את התרופה. הסיבה לכך היא שריטלין וגם תרופות דומות מאותה משפחה כמו קונצרטה ואטנט (אדרל) נמצאות בפקודת הסמים של משרד הבריאות, בדיוק כמו סמים מסוכנים. במדינות אחרות יש הבחנה בין ריטלין וסמים, אך בישראל עד כה החומרים הללו נמצאים בפיקוח כחומר בעל פוטנציאל להתמכרות.
תרופות מרשם שונות כמו משככי כאבים, נועדו לצרכים ספציפיים ובדרך כלל לזמן מוגבל. במינונים המוכתבים על ידי רופאים ניתן לשלוט על השפעת התרופות ובמקרה הצורך לבצע הפחתה הדרגתית בפיקוח רפואי. במקרה של ריטלין, אנשי המקצוע מרגיעים כי אין חשש של התמכרות לקונצרטה או התמכרות לאטנט הידוע גם בשם אדרל אם הן נלקחות על פי הצורך, ואף ניתן להפסיק את השימוש כשאין בכך צורך.
תסמיני התמכרות לריטלין שחשוב להכיר
ריטלין הוא תרופה ממריצה המשפיעה על מערכת העצבים המרכזית. היא מיועדת לילדים ולמבוגרים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז, תזזיתיות, חוסר מיקוד, היפראקטיביות ועוד.
אומנם ריטלין, קונצרטה ואטנט (אדרל) הן תרופות שלא נחשבות מסוכנות, אך הנטילה שלא לצורך מתפקדת כחומר ממריץ ולכן ההתמכרות לאותם חומרים יכולה לגרום קושי המתבטא בקשיי שינה, כאבי ראש, עלייה בלחץ הדם, קוצר נשימה, דופק מהיר, התכווצויות שרירים, עילפון, חרדה, עצבנות, אגרסיביות ואף הזיות פסיכוטיות.
עם השימוש עולה גם הסבילות לאותם חומרים ולכן נדרשת כמות גדולה יותר כדי להגיע לאותה תוצאה. לשימוש באטנט במינונים גבוהים יש השפעה הגורמת לאופוריה, לתחושת מסוגלות ולעוררות גבוהה, בדומה להשפעת קוקאין. ההתמכרות יכולה להתבטא גם בקושי לקום בבוקר ולהישאר ערני במהלך היום ללא נטילת הכדורים.
תהליך הטיפול בהתמכרות לריטלין מצריך סיוע מקצועי
התלות הגופנית והנפשית המתפתחת בריטלין, כמו גם באדרל ובקונצרטה מצריכה תהליך של גמילה מתרופות מרשם, הכולל תופעות לוואי שונות. הקושי העיקרי בהתמכרויות הוא הצורך להיפרד מפעילות או מחומר הגורם הנאה ולכן המוטיבציה להפסקה קשה להשגה.
במקרה של ריטלין והתרופות המקבילות – אין בהן חומר המסוכן לבריאות כמו סמים, אלכוהול או ניקוטין, והרווח מהשימוש בהן עולה על הסכנה המיידית. כיוון שלא מדובר בסם מסוכן אלא בתרופה, התחושה של המשתמשים היא שהם שולטים במצב ותמיד יוכלו להפסיק כשירצו בכך. זו הבעיה העיקרית בגמילה מהן ולכן היא מצריכה לפעמים סיוע מקצועי.
הסבר על טיפולי גמילה מריטלין, מקונצרטה או מאטנט
הטיפול הכולל גמילה מריטלין, אדרל וקונצרטה צריך להתמקד בפן הגופני ובפן הנפשי. בהיבט הגופני נדרש אבחון של פסיכיאטר והחלטה על הפחתה הדרגתית או הפסקה מוחלטת של השימוש בתרופות. במקביל לכך נדרש טיפול בהתמכרויות המסייע למטופל להתמודד עם הקשיים הרגשיים העלולים להופיע כמו דיכאון, חרדה ואף פסיכוזה.
אם כן, לצד הגמילה הגופנית מריטלין, אטנט וקונצרטה, יש צורך בטיפול בגמילה הנפשית מאותם חומרים, ולפעמים חלק זה הוא הקשה ביותר. הנטילה המוגברת של התרופות הללו גורמת לאדם להרגיש אנרגטי יותר, ממוקד, מרוכז, נמרץ ויעיל יותר, ולכן אין לו מוטיבציה להפסיק את השימוש. זאת ועוד, הוא אף חושש להפסיק את השימוש ולחזור למצב קודם שהיה מבחינתו פחות טוב, ל"אני" פחות מוצלח.
כמו כן, אותן תרופות נמכרות בבית המרקחת, אינן נחשבות לסמים והן חוקיות, לכן נראה שאין בשימוש בהן חשש או סכנה. וכאן בדיוק הבעיה – האדם בעצם רגיל לחומר שאינו יכול בלעדיו, מתקשה להשיגו כיוון שאין לו מרשם רפואי, אינו זקוק לו מבחינה רפואית אך תלוי בו, והכמות שהוא נדרש לצרוך עולה עם הזמן. זו התמכרות, וכמו כל צורך שהאדם לא מצליח להפסיקו בעצמו אך זקוק להפסיקו, נדרש סיוע מקצועי חיצוני.
במסגרת הטיפול בהתמכרות לריטלין יהיה צורך להבין מהם הגורמים שהביאו את האדם להתמכר לחומרים הללו, ואיך ניתן להתמודד עם אותם צרכים ללא שימוש בתרופות. למשל, אדם פרפקציוניסט עם ביקורת עצמית גבוהה ודרישות גבוהות מעצמו, או אדם שחושש שהוא לא מספיק טוב וצריך את עזרת הכדורים כדי להצליח בעבודה, בלימודים ועוד.