המדריך הישראלי להתמכרויות » התמכרות לקניות
התמכרות לקניות
המדריך הישראלי בנושא התמכרות לשופינג כולל מגוון שיטות טיפול גמילה מקניות שיכולות לעזור לכם ולאנשים החשובים לכם לקבל שליטה מחודשת על החיים ולנווט אותם אל עבר עתיד מאוזן, בריא, בטוח ומספק.
האם התמכרות לקניות מבטאת מצוקה רגשית?
התמכרות לקניות מוגדרת כרכישה קומפולסיבית של מוצרים, לרבות מוצרים מיותרים שרכישתם איננה מוצדקת כלל, תוך עיסוק מתמשך באפשרויות רכישה ותחושה של דחף עז לבזבז כספים. ההתמכרות דומיננטית יותר אצל נשים ומופיעה לרוב קצת לפני גיל 20. אנשים המכורים לשופינג הם נטולי שליטה עצמית בכל הקשור לקניות ומתקשים לרסן דחפים ולעמוד בפניהם.
התמכרות לשופינג מתחילה בדחף לבצע רכישה, הנובע מרגשות שליליים כמו חרדה, סטרס, שעמום ועצב. הדחף מוביל לרכישה, שמעוררת רגשות של הנאה, התעלות-רוח והקלה, אך כעבור זמן קצר ממועד הרכישה – מופיעים רגשות שליליים כמו חרטה, בושה, רגשות אשמה, שיפוטיות-עצמית וביקורתיות-עצמית. הרכישות מספקות רגשות חיוביים למשך זמן קצר והן אינן מספקות את המכורים, שמרגישים צורך לרכוש עוד ועוד מוצרים.
התמכרות לקניות ברשת היא ביטוי למצוקה רגשית עמוקה יותר, וכמו התמכרויות אחרות, היא משמשת כדרך לשכך כאבים ולמלא מחסורים רגשיים. המכורים מסגלים את פעולת הרכישה כדרך התמודדות קבועה בשגרה, ולא מצליחים לחדול מהעיסוק בקניות ומביצוע הקניות בפועל. טיפול פסיכולוגי הוא הדרך הטובה ביותר לטפל בהתמכרויות, לרבות במצב של התמכרות לקניות באינטרנט.
7 סימנים וסימפטומים של 'מחלת קניות'
להתמכרות לקניות מספר סימנים המאפיינים את כל הווריאציות שלה. אלו הם הסימפטומים העיקריים של 'מחלת קניות':
1. שימוש בשופינג כטכניקה להרגעה עצמית, לשיכוך כאבים רגשיים ולהתמודדות עם משברים ורגשות שליליים
2. מעגליות הרסנית שבה מבצעים המכורים רכישה אחר רכישה על מנת להקהות רגשות שליליים, כמו רגשות אשמה וחרטה – שנבעו מהרכישה הקודמת
3. תחושה של איבוד שליטה על הרגלי הרכישה ועל היכולת לרסן דחפים פנימיים
4. רכישה תכופה של מוצרים מיותרים ללא סיבה מוצדקת
5. רכישת מוצרים גם כשאין את האמצעים הכלכליים לעשות כן – וכניסה לחובות כלכליים
6. חוסר יכולת להפסיק את ההתמכרות לקניות, גם כשקיימת הבנה לגבי ההשלכות השליליות שלה, גם כשמערכות יחסים נפגעות וחובות מתנפחים
7. הרכישות התכופות מלוות ברגשות שליליים שצפים כעבור זמן קצר ממועד הרכישה, כולל חרטה, רגשות אשמה, בושה, דיכאון וחרדה
אבחון עצמי של התמכרות לקניות
אם אתם חושדים שאתם מכורים לקניות, נסו לענות בכנות על השאלות הבאות. הן מהוות דרך טובה לאבחן את עצמכם:
• האם הנטייה לבצע רכישות-יתר יצרה בעיות נוספות בחייכם, לרבות בעיות כלכליות, זוגיות ורגשיות?
• האם אתם מוצאים את עצמכם מתעסקים בכסף וברכישות לעיתים קרובות מאוד – ואף ללא הרף?
• האם לאחר מסע שופינג אתם מרגישים רגשות שליליים, כמו בושה, חרטה, אשמה וחרדה?
• האם בזמן הרכישה אתם מרגישים תחושות של אופוריה, התעלות-רוח או חוסר שקט פנימי?
• האם אתם חשים דחף עז לבצע רכישה, ומבצעים רכישות בפועל, זמן קצר לאחר שאתם חווים רגשות שליליים כמו כעס, תסכול, אכזבה וחרדה?
• האם אתם קונים מעבר ליכולת הכלכלית שלכם ומעבר למה שהאמצעים הכלכליים שלכם מאפשרים לכם?
• האם אתם קונים דברים שאתם לא צריכים ופעמים רבות כלל לא משתמשים בהם לאחר הרכישה?
• האם פעולות הרכישה יוצרות ריבים וקרעים ביניכם ובין בן או בת הזוג שלכם?
במידה ועניתם בחיוב על חצי או יותר מהשאלות הללו, יכול להיות שאתם מתמודדים עם התמכרות לקניות. כדאי לפנות לאבחון ולטיפול רגשי במידת הצורך, על מנת להבין את הסיבה לקיום הבעיה, לרכוש דרכי התמודדות עם התמכרות לשופינג ולשפר את איכות החיים.
התמכרות לקניות באינטרנט או ברשת – השלכות לפי תחומי חיים
התמכרות לקניות באינטרנט היא הפרעה נפשית שטומנת בחובה השלכות קשות על ההווה ועל העתיד של המתמודדים איתה. להלן מספר השלכות מרכזיות המחולקות לפי תחומי חיים שונים:
• השלכות כלכליות – מכורים לקניות ברשת מבזבזים הרבה יותר כסף ממה שיש להם וממה שהם באמת מסוגלים להוציא. כתוצאה מכך הם נכנסים לחובות עמוקים.
• השלכות רגשיות – התמכרות לקניות באינטרנט יוצרת רגשות שליליים כמו חרדה ואשמה, ומנציחה רגשות שליליים שקודמים לביצוע הרכישה ולמעשה מובילים אליה. המכורים סובלים מתחושות של חוסר שליטה עצמית, חוסר אונים ומהערכה עצמית נמוכה בעקבות ההתנהגות הכפייתית שלהם.
• השלכות אישיותיות – התמכרויות לא מוציאות את הטוב ביותר שבנו, אלא את הרע ביותר. התמכרות לקניות ברשת גורמת למכורים להתנהג באופן מניפולטיבי וגורמת להם להסתיר את התנהגותם או לשקר לגביה לעיתים קרובות.
• השלכות זוגיות ומשפחתיות – כאשר האדם המכור נמצא בזוגיות מתמשכת או שכבר הקים תא משפחתי משלו, ההתנהגות שלו יוצרת קרעים משמעותיים בזוגיות ובמשפחה, יוצרת ריבים ומשברים ובעיות כלכליות שמשפיעות גם על אנשים אחרים, כמו בן או בת הזוג והילדים.
איך להתמודד עם התמכרות לקניות?
גמילה מקניות, כמו גמילה מהתמכרויות רבות אחרות, מבוססת במידה רבה על טיפול רגשי. זה לא מפתיע בהתחשב בכך שהמקור לבעיה הוא בדרך כלל רגשי, ושכתוצאה מכך מתפתחים דפוסי התנהגות והתמודדות מזיקים. להלן מספר סוגים של טיפולים רגשיים אותם ניתן לשקול כשמדובר בתהליך של טיפול בהתמכרות לקניות:
• טיפול דיאלקטי-התנהגותי (DBT) – טיפול DBT מורכב מטיפול פרטני, טיפול קבוצתי ועריכת שיחות טלפוניות בין המפגשים. הוא עוזר למתמודדים לווסת את הרגשות שלהם, להשיג שליטה עצמית מוגברת ולחיות חיים מוצלחים, מאושרים ומספקים יותר. הוא פועל לאתר התנהגויות מזיקות ולרכוש במקומן התנהגויות מועילות ויוצר שינוי התנהגותי. הוא עובד גם על שיפור המיומנויות החברתיות והבינאישיות של המטופלים. הטיפול מעניק למטופלים כלים להתמיד באורח החיים החדש ולשמור על הישגי הטיפול.
• פסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית (CBT) – טיפול CBT נחשב לטיפול יעיל בהתמכרויות. הוא לא עוסק בסיבה לקיום ההתמכרות לשופינג, אלא מעניק כלים אפקטיביים ופרקטיים להתמודדות איתה ולהפסקתה. הטיפול מזהה דפוסי חשיבה והתנהגות שליליים ומזיקים ומחליף אותם בדפוסים בריאים ומקדמים. הוא עוזר למטופלים לזהות רגשות, מצבים וטריגרים שמניעים אותם וגורמים להם לבצע רכישות. הוא עוזר להם להתמודד עם רגשות שליליים מבלי להשתמש ברכישה כפייתית כדרך התמודדות איתם. הטיפול עוזר להם לשלוט בעצמם, לרסן דחפים ולהימנע ממימוש הדחפים הקשורים להתמכרות.
• פסיכותרפיה בגישה דינאמית – טיפול דינאמי הוא טיפול שיורד לשורש הבעיה, ובמקרה זה – התמכרות לקניות. הטיפול חושף תכנים בלתי-מודעים, בעיות רגשיות וקונפליקטים בלתי-פתורים מהתת-מודע של המטופל. פעמים רבות אלו עומדים בבסיס ההתמכרות, שמשמשת כדרך למסך את הכאבים הרגשיים ולהתמודד איתם באופן שמסיח את הדעת, מנתק מהמציאות ומעניק הקלה רגעית. העלאת המודעות לתכנים ורגשות אלו ועיבוד בריא שלהם עוזר למטופל להתגבר על הבעיה הרגשית, וכך לפתור הלכה למעשה גם את ההתמכרות הנשענת עליה.
• טיפול זוגי וטיפול משפחתי – התמכרות לקניות משפיעה גם על הזוגיות ועל המשפחה ופוגעת במרקם היחסים. טיפול זוגי וטיפול משפחתי יכולים להוות טיפול משלים לטיפול הפרטני. הם יעזרו לאחות את השברים ולשפר את היחסים. הם יעניקו לפרטנר הזוגי או לבני המשפחה את הכלים להתמודד עם ההתמכרות עד שתתפוגג וכלים לעזור לאדם המכור להתגבר על ההתמכרות שלו.
טיפול בהתמכרות לקניות בעזרת תרופות
בחלק מהמקרים ניתן לשקול להשתמש גם בטיפול תרופתי כטיפול משלים לטיפול הרגשי בהתמכרות לקניות. לרוב מדובר בתרופות נוגדות דיכאון וחרדה. תרופות אלו יכולות לסייע להפחית בתדירות ובעוצמת הרגשות השליליים שמובילים לפעולות הרכישה, וכך להוביל באופן הגיוני גם לירידה בדחף לבצע רכישות ולירידה בכמות הרכישות המתבצעות בפועל.
פעמים רבות התמכרות לקניות יוצרת רגשות שליליים, כולל דיכאון וחרדה, וגם הימנעות מביצוע רכישות עשויה להוביל להופעתם, וטיפול תרופתי יכול לעזור בשיכוך הרגשות הללו.
גמילה מקניות תעלה לכם הרבה פחות מאשר התמכרות לשופינג
כאמור, התמכרות לשופינג מאופיינת בחוסר שליטה עצמית ובקושי לרסן דחפים. המכורים מרגישים דחף עז לבצע רכישה ומתקשים לשלוט בהתנהגותם. הרכישה משככת כאבים רגשיים לזמן קצר מאוד, ולאחר ביצוע הרכישה הם צצים מחדש – הפעם עם תוספת של רגשות כמו אשמה, חרטה ובושה. מדובר במעגל קסמים שקשה מאוד לצאת ממנו לבד.
גמילה מקניות אפשרית לרוב באמצעות טיפול רגשי מסוגים שונים, כמו טיפול CBT, טיפול דינאמי וטיפול DBT. מדובר בטיפול פרטני, אך גם טיפול זוגי, משפחתי וקבוצתי הם רלוונטיים תמיד כשמדובר בטיפול בהתמכרויות ותהליכי גמילה. ניתן לשקול לשלב גם טיפול תרופתי בעת הצורך. למצב של התמכרות לקניות יש השפעה קשה על אורח החיים, המצב הכלכלי, הרווחה הרגשית ומערכות היחסים של המכורים, לכן חשוב שלא להזניח את המצב ולפנות להשגת פתרון יעיל.