המדריך הישראלי להתמכרויות » התמכרות לקלונקס
התמכרות לקלונקס
המדריך הישראלי בנושא טיפול בהתמכרות לקלונקס כולל מגוון שיטות גמילה מקלונקס שיכולות לעזור לכם ולאנשים החשובים לכם לקבל שליטה מחודשת על החיים ולנווט אותם אל עבר עתיד מאוזן, בריא, בטוח ומספק.
התמכרות לקלונקס עלולה להיות מסוכנת ובעייתית
רוב האנשים סבורים שהתמכרות קשורה לחומרים מסוכנים כמו סמים ואלכוהול או להתנהגויות מזיקות כמו הימורים או פורנו, אבל להתמכרות יש צדדים רבים גם בתחומים שנראים לנו כשרים לגמרי. כל פעולה שאדם עושה אותה כי היא שולטת בו והוא לא מסוגל להפסיק בכוח הרצון היא התמכרות, כך אפשר להתמכר למסכים, לאכילה, לפורנו, למשככי כאבים הניתנים במרשם על ידי רופא או לכדורי הרגעה כמו קלונקס.
התמכרות לכדורים שונים היא תופעה נפוצה בעולם בשנים האחרונות, ולא פעם אנו שומעים על אדם מוכר שנכנס למכון גמילה במטרה להיגמל ממשככי כאבים, כדורי הרגעה או כדורים פסיכיאטרים אחרים. כשמדובר על תרופות מרשם יש תחושה שזה לא יכול להיות מסוכן או בעייתי, שהרי הן ניתנות על ידי רופא, וזו בדיוק הבעיה. אומנם תרופות כמו קלונקס נפוצות ונמצאות בשימוש על ידי מיליוני אנשים ברחבי העולם, אך הן ניתנות לסיוע ספציפי ולתקופה מוגבלת כיוון שהן עלולות לגרום לתלות.
כשהכול רגוע ושקט: התמכרות לכדורי הרגעה כמו קלונקס
כדורי הרגעה ניתנים על ידי רופאים במקרים שאדם חש חרדה, קושי רגשי, לחץ נפשי, מתקשה להירדם, חש לחוץ וחסר מנוחה. קלונקס היא אחת התרופות הללו, והיא מיועדת להביא לרגיעה, להרפיה של השרירים או לשיכוך כאבים. הכדורים הנפוצים לצורך זה ממשפחת הבנזודיאזפינים הם לוריוון, קסנקס, קלונקס, וואבן ועוד.
בניגוד לתרופות פסיכיאטריות אחרות, קלונקס יכולה להינתן גם על ידי רופא משפחה במטרה לסייע לאדם להירגע, להירדם ולהרגיש נינוח יותר, נתון שהופך את התרופה לזמינה יותר.
התחלת טיפול בקלונקס להקלה על תסמיני לחץ וחרדה
כדורי הרגעה נועדו להקל על האדם בהתמודדות עם קשיים נקודתיים המפריעים לו בשגרת חייו. אלה יכולים להיות מאפיינים גופניים של לחץ וחרדה כמו לחץ בחזה, קצב לב מוגבר, הזעה, קושי להירדם, מתח, וגם קושי נפשי – חרדה, לחץ, מתח, פחד. כל אלה יכולים לפגוע באיכות חייו, לפגוע ביכולתו לעבוד, לפגוע בפן המשפחתי והחברתי.
מהי התרופה קלונקס?
קלונקס היא תרופה פסיכיאטרית המשפיעה על מערכת העצבים המרכזית, ממתנת את הפעילות העצבית ובכך עוזרת להתמודד עם התקפי חרדה, פוביות, הפרעה טורדנית כפייתית (OCD), פוסט טראומה ועוד. לתרופה זו יש השפעה מיידית על הגוף, בניגוד לכדורי הרגעה אחרים שזמן ההשפעה שלהם יכול לקחת מספר שבועות.
כיוון שכדורים אלה יעילים ומשפיעים במהרה, הם ניתנים בדרך כלל לזמן קצוב של כמה שבועות במינון שנקבע על ידי הרופא, שכן המשך השימוש בתרופה זו עלול לגרום התמכרות וגמילה קשה מקלונקס.
במקרים נקודתיים כשיש צורך בכדור משכך כאבים מיידי למספר ימים, למשל לאחר ניתוח, טיפול שיניים או התקף חרדה, קלונקס יכולה להיות הפתרון היעיל ביותר. אם הכדור ניתן לצרכים של לחץ נפשי, חרדות וקשיי שינה, עלול להיות שימוש ארוך מהייעוד המקורי ואף הגדלת המינון עם הזמן עד כדי התמכרות.
אף על פי שקלונקס, כמו תרופות מרשם אחרות, ניתנת על ידי רופא, כשאדם מפתח תלות לאורך זמן ומגדיל את המינון, הוא צריך למצוא דרך להשיג את הכדורים בדרכים אחרות גם כשאין לו כבר מרשם מרופא.
איך אנשים מתמכרים לקלונקס?
כל חומר שאנו נוטלים ועושה לנו הרגשה טובה, אנו רוצים להמשיך להרגיש את אותה תחושה טובה. גם פעילויות שאנו עושים ומתקשים להפסיק הן סוג של התמכרות. כך צפיית בינג' בסדרות באופן קבוע גורמת להרגשה טובה ולסוג של ניקוי ראש ו"בריחה" מהחיים האמיתיים, כך גם פעילויות הגורמות לריגוש ולמתח ממכר כמו הימורים, פורנו ועוד.
כשנוטלים קלונקס במצבי מתח, חרדה ולחץ ומרגישים לפתע רגועים, החיים נראים יפים יותר ואפשר להירדם בקלות, וכך אין סיבה להפסיק את השימוש. יותר מזה, אחרי שחשים כל כך טוב, יש חשש שעם הפסקת השימוש יחזור הלחץ הנפשי והקשיים – וזה יכול להרתיע מאוד. כך, לאורך זמן מתקשים להפסיק, יש צורך במינון גבוה יותר כדי לחוש את אותה השפעה, דבר המצריך לבסוף טיפול בהתמכרות לקלונקס במטרה להיגמל, בדיוק כמו כל התמכרות.
תסמיני התמכרות לקלונקס שכדאי להכיר
להלן מספר תסמינים שכיחים של התמכרות לקלונקס:
• נטילת קלונקס לאורך זמן באופן יום־יומי (לעיתים יש צורך בגמילה כבר אחרי חודש).
• קושי לתפקד ללא התרופה.
• העלאת המינון כדי לשמר את ההשפעה.
• קושי להשיג את המרשם מהרופא אחרי זמן מה.
• קושי בהפסקת השימוש ותחושת חזרה של תסמיני חרדה ולחץ.
גמילה מקלונקס עם ליווי מקצועי למינימום תופעות לוואי
כמו בכל התמכרות, השלב הראשון בטיפול ובגמילה הוא ההודאה בכך שיש התמכרות ושהאדם אינו מצליח להפסיק את השימוש בכוחות עצמו. כיוון שהטיפול בקלונקס הוא לא באמת טיפול אלא עזרה ראשונה זמנית, כשהיא הופכת למתמשכת היא עדיין אינה מטפלת בשורש הבעיה שגורמת ללחץ, לחרדות ובעיקר אינה מאפשרת לאדם להתמודד עם הקשיים.
קלונקס יוצרת אלחוש של הכאבים הגופניים והנפשיים ובכך יוצרת מצג של נינוחות, אך למעשה הפסקת השימוש ללא טיפול בבעיות הרגשיות תחזיר את הגלגל לאחור והקשיים עלולים לשוב ולהציק.
גמילה מקלונקס יכולה להיות מלווה בתופעות לוואי, אך ניתן לעשות זאת בליווי מקצועי ובאופן מדורג. כדי לטפל בסיבות שהביאו לנטילת התרופה מלכתחילה, מומלץ לשלב סיוע רגשי בטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), אשר יעיל מאוד בהתמודדות עם התמכרויות במהלך הגמילה.
ישנם טיפולים נוספים העושים שימוש בטכניקות הרגעה כמו מיינדפולנס, דמיון מודרך, מדיטציה ועוד. ההפחתה במינון באופן הדרגתי המלווה בתמיכה רגשית למציאת פתרונות התמודדות יעילים יכולה להחזיר את התפקוד התקין ואת השיקום.