המדריך הישראלי להתמכרויות » התמכרות לעישון
התמכרות לעישון
המדריך הישראלי בנושא התמכרות לסיגריות כולל מגוון שיטות טיפול גמילה מעישון שיכולות לעזור לכם ולאנשים החשובים לכם לקבל שליטה מחודשת על החיים ולנווט אותם אל עבר עתיד מאוזן, בריא, בטוח ומספק.
התמכרות לעישון אינה גזירת גורל
לא תמיד נהוג לראות אותן בדיוק באופן הזה, אך סיגריות מוגדרות כסם ממכר – הניקוטין שבסיגריות הוא סם פסיכו-אקטיבי ממריץ. עישון סיגריות גורם לשחרור של ההורמונים והמוליכים העצביים אפינפרין ודופמין – אחד גורם לעוררות ואחד משפר את מצב-הרוח. כאשר מתפוגגת השפעתו של הניקוטין, נוצר דחף גופני עז לצרוך כמות נוספת. הימנעות מצריכה מעוררת תסמיני גמילה, כמו עצבנות וחרדה.
התמכרות לעישון היא התמכרות נפוצה מאוד – הנפוצה בעולם. היא מובילה להשלכות בריאותיות קשות מאוד ומהווה את אחד מגורמי המוות העיקריים בעולם. חרף ההסברה והמידע הרב סביב אותן ההשלכות, אנשים רבים מאוד עדיין מעשנים. חלקם לא רוצים להפסיק, חלקם לא מסוגלים להפסיק. אלו שלא מסוגלים להפסיק, לא מצליחים בגלל שהגוף שלהם פיתח תלות גדולה בניקוטין.
בתהליך של התמכרות לסיגריות נוצרת סבילות לניקוטין. משמעות הדבר היא שהשפעתו על הגוף יורדת, ולכן נוצר צורך לצרוך כמויות גדולות יותר של ניקוטין, משמע לעשן יותר סיגריות, על מנת לחוש את אותו האפקט. גמילה מעישון היא תהליך קשה, הכרוך בתסמיני גמילה, אך היא בהחלט אפשרית לביצוע. בשביל לעשות זאת ניתן להיעזר בטיפול תרופתי, שימוש בתחליפי ניקוטין, טיפול רגשי, מרכזי גמילה, מכוני גמילה וקבוצות תמיכה.
5 סימנים שמעידים על התמכרות לסיגריות בקרב בני נוער או מבוגרים
למצב של התמכרות לעישון יש מספר סימנים שמופיעים בקרב מרבית אם לא כל המכורים. אלו הם הסימפטומים המרכזיים של התמכרות לסיגריות:
1. עישון בתדירות גבוהה מאוד וחוסר יכולת להפסיק לעשן או להפחית את תדירות העישון – כל ניסיון להיגמל באופן עצמאי יורד לטמיון.
2. המכורים מתמידים בהרגלי העישון למרות ההשלכות הידועות על הבריאות שלהם.
3. המכורים מתמודדים עם תסמיני גמילה מעישון כאשר הם מנסים להפסיק, כמו עצבנות-יתר, קשיי ריכוז, מצב-רוח ירוד, כעס, רעב – ועוד.
4. ויתור על השתתפות בסיטואציות חברתיות כאשר אין אפשרות לעשן במהלכן.
5. העישון כרוך בהוצאה כלכלית גדולה, והמכורים אינם מפסיקים לעשן גם אם הרגלי העישון שלהם מקשים עליהם מבחינה כלכלית.
אילו השלכות בריאותיות מקושרות למצב של התמכרות לעישון?
כאמור, התמכרות לעישון טומנת בחובה השלכות בריאותיות קשות מאוד – מהקשות ביותר מכל ההתמכרויות באשר הן. אלו הם כמה מהסיבוכים העיקריים המקושרים למצב של התמכרות לסיגריות:
• התפתחות סוגים שונים של סרטן, כולל סרטן ריאות, סרטן הפה, סרטן הגרון, לוקימיה – ועוד. עישון אחראי על כ-30% מכלל מקרי המוות מסרטן ברחבי העולם.
• בעיות ראייה ופגיעת בבריאות העיניים, כולל מחלת הקטרקט וסיכוי לאבד את הראייה.
• אימפוטנציה ואי-פוריות.
• פגיעה בבריאות הלב והופעת מחלות לב.
• תנגודת אינסולין וסוכרת. במידה וכבר ישנה סוכרת מסוג 2, עישון עשוי לזרז הופעת סיבוכי סכרת נפוצים, לרבות בעיות בראייה ופגיעה בתפקוד הכליות.
• מחלות חלל הפה, השיניים והחניכיים, לרבות דלקת חניכיים ופריודונטיטיס.
• נטייה לחלות במחלות דרכי הנשימה, כמו ברונכיטיס ושפעת.
5 השיטות המרכזיות לצורך גמילה מעישון בישראל
בגלל שהתמכרות לסיגריות היא כל-כך נפוצה, כך גם מושקעים מאמצים רבים בשכלול הטיפולים המוצעים למכורים. קיימים מספר שיטות וסוגים של טיפולים רלוונטיים, ואלו הם המרכזיים והפופולאריים שבהם:
1. טיפול תרופתי באמצעות תחליפי ניקוטין – ניתן להשתמש במדבקות ניקוטין, מסטיקים ולכסניות ניקוטין. אפשרויות אלו פועלות על אותן הקולטנים במוח שעליהם משפיע הניקוטין. הן מצמצמות את מידת ההשתוקקות לניקוטין ומקלות על תסמיני גמילה מעישון. הן מספקות לגוף ניקוטין ללא תוספת של כימיקלים נוספים המצויים בצמח הטבק.
2. טיפול תרופתי באמצעות נוגדי-דיכאון – אפשרות נוספת היא להשתמש בנוגדי-דיכאון, שמגדילים את יצור הדופמין בשביל לשפר את מצב-הרוח של המכורים. הן מפחיתות את הדחף לעשן ומקלות על תסמיני הגמילה.
3. סדנת גמילה / קבוצת תמיכה – ישנן סדנאות גמילה וקבוצות תמיכה שמשמשות כטיפול קבוצתי בהתמכרויות, כולל התמכרות לעישון. הטיפול הקבוצתי מעניק למשתתפים כלים להתמודדות עם דחפים ורגשות שליליים. במסגרת הקבוצתית הם יכולים ליצור קשרים ולקבל אמפתיה והזדהות מצד חברי הסדנא האחרים, שמתמודדים עם בעיה דומה או זהה. בנוסף לכך, הם לומדים מהתובנות ומהניסיון של המשתתפים האחרים. טיפול קבוצתי נחשב לטיפול יעיל מאוד עבור גמילה מסיגריות.
4. מרכזי גמילה – אפשרות להשתקם ולהתאשפז באופן יומי או באופן קבוע במרכז גמילה לטיפול בהתמכרויות, ובפרט התמכרויות קשות וארוכות. במרכזי הגמילה ניתנים שירותים של ליווי וייעוץ, טיפול רגשי פרטני, קבוצות תמיכה ומעקב רפואי. מרכזי גמילה מעסיקים מגוון אנשי מקצוע, כמו פסיכיאטרים, רופאים, פסיכולוגים ועובדים סוציאליים. המכונים מציעים טיפול כוללני ורחב, שמטרתו לעזור למכורים לצאת ממעגל הקסמים ולחיות חיים נטולי-ניקוטין.
5. טיפול קוגניטיבי-התנהגותי – התמכרות לעישון סיגריות מבוססת על קשיים בשליטה עצמית, קושי לשלוט בדחפים, קושי בהתמודדות עם רגשות שליליים ודפוסי חשיבה והתנהגות שליליים ומזיקים. טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) עוסק בדיוק בכך. הוא מאתר דפוסים בעייתיים ומחליף אותם בדפוסים בריאים, עוזר למטופל לשלוט בעצמו, בדחפיו וברגשותיו, עוזר לו לאתר טריגרים שגורמים לו לעשן ועוזר לו במציאת פתרונות יצירתיים לאתגרים שונים ביום-יום. טיפול CBT הוא טיפול רגשי-פסיכולוגי מצוין בהתמכרויות מכל הסוגים, וניתן לשלב אותו ביחד עם טיפולים מסוגים שונים.
טיפול גמילה מעישון – תסמינים ותופעות לוואי במהלך הגמילה
תסמיני גמילה מעישון משתנים מאדם לאדם, ותלויים בהרגלי העישון שקדמו להתחלת תהליך הגמילה מסיגריות. לרוב מופיעים תסמיני גמילה, שמופיעים תוך 1-4 שעות מרגע סיום הסיגריה האחרונה ונמשכים לרוב עד כ-5 שבועות. אלו הם תופעות הלוואי ותסמיני הגמילה להם אפשר לצפות:
• השתוקקות גופנית עזה לצריכה חוזרת של ניקוטין
• בעיות בשינה ונדודי-שינה
• תיאבון מוגבר ועלייה במשקל
• שעלת
• כאבי ראש
• עצירות
• עייפות וחוסר אנרגיה
• דיכאון
• ערפול מנטאלי
• חרדה
• חוסר שקט
• תסכול
תהליך גמילה מסיגריות – כמה זמן נמשך הטיפול בהתמכרות?
התמכרות נפוצה מאוד וכזאת שמשפיעה על בני נוער ומבוגרים רבים בישראל ובעולם. התלות בניקוטין היא גם פסיכולוגית וגם גופנית. קשה להיגמל מהתלות ומההתמכרות, ובפרט כשמנסים להיגמל לבד. אמנם קשה לעשות זאת, אך חובה להתחיל בתהליך גמילה מעישון, בשביל להחיל שינוי דרמטי במצב הבריאותי ולמנוע התדרדרות שעשויה להסתיים גם במוות.
תהליך גמילה מסיגריות אורך לרוב מספר שבועות לכל הפחות. אפשר להשתמש במכוני גמילה, בטיפול רגשי פרטני כמו טיפול CBT, להשתמש בטיפול תרופתי, בטיפול בתחליפי ניקוטין ובקבוצות תמיכה. לא חסרות אפשרויות טובות – רק צריך רצון גדול להיגמל ויכולת לעמוד בתהליך המורכב של גמילה מעישון סיגריות.