המדריך הישראלי להתמכרויות » התמכרות לעבודה
התמכרות לעבודה
המדריך הישראלי בנושא וורקוהוליזם כולל מגוון שיטות גמילה מעבודה שיכולות לעזור לכם ולאנשים החשובים לכם לקבל שליטה מחודשת על החיים ולנווט אותם אל עבר עתיד מאוזן, בריא, בטוח ומספק.
מה זה וורקוהוליזם?
לא קל להבחין במצב של התמכרות לעבודה. בתרבות שלנו מאדירים ומקדשים את העבודה הקשה, את הפרנסה הטובה, את רמת החיים הגבוהה. מצפים מאיתנו לעבוד, ואפילו לעבוד קשה. עבודה היא הרבה מעבר לפרנסה – עבודה מעניקה סיפוק, כיוון, מטרה, משמעות, מעמד, אמצעי לביטוי עצמי ואמצעי לפיתוח אורח חיים עשיר וגבוה.
התמכרות לעבודה אכן סובלת מתת-אבחון. פעמים רבות גם המכורים עצמם אינם יודעים שהם מכורים, בגלל שקשה להבחין בינם לבין אנשים שפשוט עובדים קשה, אך בכל זאת שומרים על איזון עבודה-חיים. לעיתים הם עשויים לגלות את האמת ולהבין בדיעבד שהם התמכרו לעבודה לא לפני שהם יוצאים לפנסיה – אז הם מגלים חלל גדול בחייהם. הם עשויים לגלות שההתמכרות פגעה בזמן האיכות שלהם עם המשפחה, ושהם פספסו את ההתפתחות והגדילה של הילדים שלהם.
חייהם של מכורים לעבודה אינם מאוזנים. הם מזניחים תחביבים, תחומי עניין אישיים ומערכות יחסים, נמנעים מפעילויות חברתיות ומתקשים להאציל סמכויות. העבודה נמצאת בראשם כל הזמן. חוסר האיזון פוגע גם בבריאות הפיסית והנפשית שלהם, ויכול להוביל לחרדות, כעסים, דיכאון, שחיקה וכאבים. טיפול במצב של וורקוהוליזם מתבצע על ידי טיפולים פסיכולוגיים ורגשיים מסוגים שונים, כולל טיפול CBT, טיפול פרטני, זוגי, קבוצתי ומשפחתי.
התמכרות לעבודה – רשימת תסמינים ושאלון אבחון עצמי
הכנו לכם שאלון אבחון עצמי שכולל הצהרות שונות הנוגעות להתמכרות לעבודה ותקפות לגבי אנשים רבים שמכורים לעבודה. קראו את ההצהרות הבאות והעריכו בכנות האם הן נכונות במקרה שלכם והאם יכול להיות שאתם אכן וורקוהוליסטים:
• קשה לי להאציל סמכויות ואני לא סומך על אחרים שיבצעו את העבודה, לכן אני חייב לבצע אותה בעצמי.
• אני מוותר על שעות שינה ומדלג על ארוחות בשביל להספיק לעבוד יותר שעות.
• בעבר היו לי תחביבים ותחומי עניין שעליהם ויתרתי עם הזמן בשביל להשקיע יותר זמן ומאמץ בעבודה, וכיום איבדתי את העניין בהם.
• אני לא מסוגל שלא לעבוד גם כשאני עייף או חולה.
• אני לא מפסיק לחשוב על עבודה ועובד מהבית גם במהלך סופי השבוע.
• אני מרגיש תחושות ורגשות שליליים כשאני לא עובד, כולל סטרס, תחושות אשמה, ביקורת-עצמית, חרדה ומתמודד עם מחשבות טורדניות.
• אני עובד יותר שעות מכל הקולגות שלי.
• אני מוותר על פעילויות זוגיות, משפחתיות וחברתיות בשביל להשקיע יותר בעבודה.
• הצלחה וכישלון בעבודה משפיעים עליי מאוד מבחינה רגשית.
• אני מרגיש שאני מזניח אפילו את הבריאות שלי בשל הצורך והדחף לעבוד ולהצליח בעבודה בכל מחיר.
7 סיבוכים אפשריים כתוצאה ממצב של התמכרות לעבודה
לפגיעה באיזון עבודה-חיים יש השפעה גדולה ומזיקה על חייהם של מכורים לעבודה. להלן מספר השלכות, חסרונות וסיבוכים שעשויים להתממש ולהתרחש כתוצאה ממצב של התמכרות לעבודה:
1. שחיקה כתוצאה מעבודה מרובה וחוסר חשק כללי לעבוד
2. התפרצויות זעם
3. סטרס, חרדה, תסכול, דיכאון וצמצום הרווחה האישית
4. מחלות גופניות שמתפתחות כתוצאה מסטרס, בעיות בשינה, מחסור בפעילות גופנית ותזונה לקויה
5. בעיות בזוגיות ובמשפחה ואף גירושין
6. סיכון מוגבר להתמכר לצריכת חומרים ממכרים
7. צמצום ואף הרס הקשרים החברתיים
מהם הגורמים המרכזיים של התמכרות לעבודה בעידן המודרני?
התמכרות לעבודה יכולה לנבוע ממספר סיבות וגורמים אישיותיים, התפתחותיים, תרבותיים ורגשיים. הגורמים הבאים הם כמה מהמרכזיים והנפוצים ביותר בכל הקשור לוורקוהוליזם:
• דיכאון בלתי-מאובחן לאורך זמן
• תחושת ריקנות פנימית ו/או תחושה של חוסר משמעות
• מודעות עצמית נמוכה ומודעות נמוכה לרגשות ולעולם הפנימי-רגשי
• קושי בהגדרה עצמית ותחושות של חרדה קיומית
• הפרעת קשב וריכוז (ADHD), שמובילה באופן פרדוקסלי למיקוד-יתר בפעולות ספציפיות, מה שעשוי להוביל להתמכרות לעבודה
• אישיות פרפקציוניסטית, דאגה לפרטים קטנים, נטיות קומפולסיביות, כמו הבאים לידי ביטוי במסגרת הפרעה טורדנית-כפייתית והפרעת אישיות טורדנית-כפייתית
• חוויה של הורות ביקורתית ושיפוטית מאוד בגיל צעיר
• מצוקות רגשיות שונות, לרבות בעיות בנישואין ובזוגיות
• תרבות שבה מקדשים את העבודה, העבודה הקשה, ההשקעה בעבודה והרווח הכלכלי
• עסקים, חברות ותאגידים שמתגמלים עובדים שעובדים קשה ומשקיעים זמן רב בעבודה, לרבות על חשבון חיי הפנאי והמשפחה
איך להפסיק להיות וורקוהוליק?
בשביל להפסיק להיות וורקוהוליק צריך לרוב לגשת לטיפול רגשי, ובמיוחד אם ניסיתם להיגמל בעצמכם ללא הצלחה, ובפרט אם התמכרות לעבודה גובה מכם מחיר חברתי, רגשי ובריאותי כבד. הטיפולים הבאים יוכלו לקדם אתכם לעבר אורח חיים מאוזן יותר:
• טיפול CBT – טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) מעניק למטופלים המתמודדים עם וורקוהוליזם כלים להתמודדות מוצלחת עם החרדות, הרגשות והדחפים שמובילים אותם לעבוד יותר מדי ויותר מדי קשה – כך שהם לא ייכנעו להם ולא יבחרו לעבוד עוד ועוד. המטופלים לומדים לאתר ולזהות את דפוסי החשיבה הבעייתיים, שעומדים בבסיס ההתמכרות – ולהחליף אותם בדפוסי חשיבה מועילים ובריאים. הטיפול מעניק למטופלים כלים להתמודדות עם סוגיות רגשיות ומשברים עתידיים כך שהם לא ימעדו ויחזרו לחיקה של ההתמכרות.
• טיפול זוגי – במצבים שבהם התמכרות לעבודה משפיעה מאוד, ולרעה, על מערכת היחסים הזוגית, מה שאכן קורה לרוב – כדאי לפנות לקבלת טיפול זוגי. טיפול זוגי יוכל להשאיר את הזוג שלם ולמנוע פרידה. הוא יוכל לשפר את התקשורת בין שני בני הזוג וליצור תיאום ציפיות חשוב. הטיפול יעניק תובנות וכלים להתמודדות עם משברים ויעזור לפרטנר הזוגי להבין את הוורקוהוליק ולסייע לו להתגבר על ההתמכרות.
• טיפול קבוצתי / קבוצת תמיכה – גמילה מעבודה יכולה להתבצע גם באופן קבוצתי – כמו גמילה מכל התמכרות אחרת. המסגרת הקבוצתית מאפשרת למטופל להרגיש שהוא לא היחיד שמתמודד עם הבעיה. זה קריטי במיוחד בהתחשב בכך שהתמכרות היא עניין אישי וכזה שגורם לבדידות רבה. הקבוצה מעניקה לו תמיכה, אהבה, אמפתיה וסולידריות. במסגרתה הוא יכול ליצור קשרים חברתיים, ללמוד מניסיונם של אחרים ולהפיק תועלת רבה מהתובנות ומהכלים שחולקים המדריך או המדריכה של הקבוצה.
גמילה מעבודה תאפשר לכם חיים שפויים ומאוזנים יותר
זה טוב לעבוד, זה לא רע לעבוד קשה, אבל זה כן מזיק להיות וורקוהוליק. התמכרות לעבודה גורמת למכורים להשקיע יותר מדי בעבודה ולהתמקד רק בה – ולהזניח תחומים רבים בחייהם. הם חושבים על עבודה גם כשהם לא עובדים בפועל, חשים סטרס, חרדה ורגשות אשמה כשהם לא עובדים ומוותרים על הנאות, פעילויות ותחביבים בשביל לעבוד יותר. הם מוותרים גם על שעות שינה וארוחות.
וורקוהוליזם פוגע בבריאות, במערכות היחסים, במשפחה וברווחה האישית. התמכרות לעבודה יכולה לפרק משפחות. הבעיה היא שפעמים רבות היא מאובחנת מאוחר מדי. אם אתם מתמודדים עם התמכרות לעבודה או שאדם קרוב אליכם מתמודד איתה, כדאי לגשת לאבחון ולטיפול. ככל שגמילה מעבודה מתבצעת מוקדם יותר, כך מרוויחים המכורים אורח חיים שפוי ומאוזן בשלב מוקדם יותר, ולא כעבור שנים רבות – ומקטינים במידה רבה את הנזק שנוצר להם ולמשפחתם בעקבות ההתמכרות.