המדריך הישראלי להתמכרויות » התמכרות לסמים
התמכרות לסמים
המדריך הישראלי בנושא התמכרות לסמים קשים וקלים כולל מגוון שיטות טיפול גמילה מסמים שיכולות לעזור לכם ולאנשים החשובים לכם לקבל שליטה מחודשת על החיים ולנווט אותם אל עבר עתיד מאוזן, בריא, בטוח ומספק.
מדוע אנשים מפתחים התמכרות לסמים?
התמכרות לסמים משמעותה התמכרות לחומרים פסיכואקטיביים ופיתוח תלות פסיכולוגית וגופנית בשימוש בהם. אלו יכולים להיות סמים מסוגים שונים, לרבות סמים ממריצים, סמים נרקוטיים, סמי הזיה וסמי הרגעה. ההתמכרות יוצרת דחף עז וכפייתי להשתמש בסמים, וכל ניסיון להפסיק את נטילת הסמים יוביל להופעתן של תופעות גופניות ופסיכולוגיות קשות.
התמכרות לשימוש בסמים מאופיינת בסבילות. משמעות הדבר היא שעם הזמן השפעת השימוש בסם יורדת, האדם המכור מתרגל לתחושות השונות שהסם מספק לו – ויורדת הרגישות שלו לסם. כפועל יוצא של מצב זה, הוא מתחיל לצרוך את הסם במינונים גדולים יותר על מנת לשחזר את התחושות אותן חווה קודם לסבילות.
התמכרות לסמים קשים או קלים גוררת בצידה השלכות קשות על חיי המכורים. חלה פגיעה בתפקוד החברתי ובמערכות היחסים שלהם, וכמו כן גם במצבם המקצועי, הבריאותי והכלכלי. מכורים רבים מודעים למצבם, ומודעים להשלכות השליליות של השימוש בסמים, ובכל זאת מתקשים עד-מאוד, ולרוב אינם מסוגלים להפסיק לצרוך סמים, וזאת מסיבות גופניות ופסיכולוגיות כאחד.
התמכרות לסמים קשים או קלים – סימפטומים ותסמינים שחשוב לשים לב אליהם
להתמכרות לסמים מגוון רחב של סימפטומים ותסמינים. חלקם קשורים לתפקוד ולרווחה הרגשית, וחלקם גופניים ובריאותיים.
להלן הסימפטומים העיקריים לאבחון התמכרות לסמים קשים או קלים:
• הזנחה של מרבית או כל תחומי החיים שאינם נוגעים לשימוש בסמים
• הופעת תסמיני גמילה פיזיולוגיים ופסיכולוגיים בעת ניסיון גמילה מסמים
• צריכה של מנות סם גדולות יותר ויותר במרוצת הזמן
• הימנעות מסיטואציות ופעילויות חברתיות
• השקעה של זמן ומאמצים רבים בהשגת סמים
• ניסיונות כושלים להגביל את צריכת הסם או להפסיק כליל את השימוש בו חרף ההכרה בהשלכות השליליות שבצד השימוש
תסמינים גופניים של התמכרות לסמים:
• לחץ דם נמוך
• בעיות במערכת העיכול, לרבות עצירות וכאבים
• ירידה בתפקוד המיני
• בעיות פוריות
• הזעת-יתר
• חוסר ערנות ונטייה להירדם
• סף כאב גבוה
• מתן שתן לעיתים רחוקות יחסית
5 הגורמים המרכזיים המשפיעים על הסיכוי לפתח התמכרות לסמים
סיבות שונות עלולות לדרדר אנשים להשתמש בסמים ו/או להתמכר לשימוש בהם. להלן הגורמים המרכזיים המשפיעים על הסיכוי לפתח התמכרות לסמים:
1. גורמים פסיכולוגיים – מספר רב של סיבות פסיכולוגיות אפשריות עשויות להסביר נטייה להתמכרות, ובפרט התמכרות לסמים, כמו למשל קושי בוויסות רגשי, התמודדות עם קונפליקטים בלתי-פתורים שמקורם בעבר, טראומות ילדות, הפרעות נפשיות ומצוקות רגשיות הנחוות בהווה. הסם מהווה דרך התמודדות עם אותן סוגיות רגשיות קשות מנשוא.
2. גנטיקה – ישנו מרכיב גנטי מוכח לנטייה להתמכרות. נמצא שכאשר אחד מההורים מכור לסמים, הסיכוי שאחד הילדים שלו יתמכר עולה באופן משמעותי.
3. סוגיות משפחתיות – התעללות בילד בתוך המשפחה, הורים המתמודדים עם הפרעות נפשיות, הורים שהשתמשו בסמים בנוכחות הילדים. סוגיות אלו משפיעות על הסיכוי להתמכר לסמים.
4. שכבת גיל – בני נוער ומתבגרים נמצאים בסיכון מוגבר לפתח התמכרות לסמים – יותר מאוכלוסיות צעירות ומבוגרות מהם. הם חווים שינויים הורמונאליים ונוירולוגיים, ועובדה זאת משפיעה על התגובה שלהם להתנסויות שהן גם חדשות וגם עוצמתיות עבורם ועל סיכויי ההתמכרות אליהן.
5. זמינות – אנשים שחיים וגדלים במקומות שבהם קל וזול להשיג ולצרוך סמים, נמצאים באופן הגיוני בסיכון מוגבר להשתמש בסמים ולהתמכר לשימוש בהם.
תוכנית טיפול בהתמכרות לסמים – שלבים עיקריים בתהליך הגמילה
גמילה מסמים כוללת 2 שלבים עיקריים: שלב הטיפול בתלות הגופנית בסם ושלב הטיפול בתלות הפסיכולוגית של המכורים, כמפורט בשורות הבאות:
• גמילה פיסית – ישנם מוסדות שונים המעניקים שירותי גמילה פיסית מסמים, והם נמצאים תחת השגחתם והדרכתם של משרד הבריאות ומשרד הרווחה. ניתן לבחור בין אשפוז יום במסגרת פתוחה, הנקראת גם טיפול אמבולטורי, לבין אשפוז בפיקוח רפואי מלא, הנקרא גם מסגרת פנימייתית או טיפול פנימייתי.
• טיפול בהתמכרות – טיפול באמצעות טיפולים פסיכולוגיים ורגשיים מסוגים שונים, לרבות טיפול קוגנטיבי-התנהגותי וטיפול דינמי. אלו יכולים להיות טיפולים פרטניים ו/או טיפולים משפחתיים. אפשרות נפוצה נוספת עבור טיפול בהתמכרות לסמים היא השתתפות בתוכנית גמילה קבוצתית.
גמילה פיסית מסמים איננה מספיקה לבדה. על מנת להיגמל מסמים באופן מלא ואמיתי, ולוודא שהמכורים לא חוזרים לצרוך סמים לאחר סיום השלב הראשוני, יש לטפל בבעיה באופן שורשי באמצעות טיפול פסיכולוגי.
4 שיטות גמילה מסמים קשים או קלים שכדאי לכם להכיר
ישנם מספר טיפולים פסיכולוגיים שעוזרים למכורים לסמים לטפל בהתמכרות עצמה, לאחר שהשלימו תהליך של גמילה פיסית במוסד גמילה מסמים. אלו הם הטיפולים העיקריים:
1. טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) – טיפול קצר ואפקטיבי, שמתמקד בבעיה ממשית בהווה, ומתאים לטיפול בהתמכרות לסמים. הטיפול מאתר ומשנה דפוסי חשיבה ודפוסי התנהגות שליליים, שמובילים את המטופל לבחור בחומר הממכר, ומקשים עליו להפסיק להשתמש בו. הטיפול יעזור למטופל להימנע ממעידות אפשריות לאחר הגמילה הפיסית, ויעניק לו כלים להתמודדות עם הדחף להשתמש בסמים ולהתמודדות בריאה עם רגשות שליליים.
2. טיפול דינאמי – פעמים רבות הגורמים לנטייה להתמכרות ולהתמכרות בפועל מצויים בתת-מודע ובעברו של המטופל. טיפול דינאמי הוא טיפול שורשי ומעמיק, שיורד לנבכי נפשו של המטופל במטרה להיכנס בעובי הקורה ולמצוא את הסיבה שעומדת בבסיס ההתמכרות. הטיפול עוסק בטראומות, קונפליקטים בלתי-פתורים, מערכות יחסים וחוויות רגשיות של המטופל, אשר אולי מסתתרים במעמקי התת-מודע, במטרה לפתור אותם ולעבד אותם – וכך לפתור את הנטייה להתמכרות והצורך להשתמש בחומרים על מנת להשיג הקלה רגשית.
3. טיפול קבוצתי / קבוצת תמיכה – טיפול קבוצתי ידוע ביכולת שלו לעזור למכורים להתגבר על ההתמכרות שלהם, לרבות התמכרות לסמים. תוכנית 12 הצעדים היא תוכנית טיפולית מוכרת בגזרה הקבוצתית. הטיפול הקבוצתי מאפשר למטופל להביע את עצמו, לזכות לתמיכה רגשית, לרכוש תובנות והשראה ממכורים נוספים וליהנות כמובן גם מהעצות ומהניסיון של המדריכה.
4. טיפול משפחתי – לבני המשפחה יש חלק חשוב וניכר בתהליך הגמילה וההתגברות על ההתמכרות, שמשפיעה לרוב באופן משמעותי גם עליהם. המשפחה לוקחת חלק אקטיבי בטיפול, במטרה לספק תמיכה למטופל ולשפר את הקשר בין בני המשפחה. המדריכה מעניקה עצות וכלים להתמודדות מועילה עם התמכרות וכלים דרכם יוכלו בני המשפחה לעזור למכור להתגבר על הבעיה.
טיפול בהתמכרות לסמים חייב להיות מותאם אישית עבורכם
התמכרות לסמים קשים או קלים היא מדרון חלקלק ותלול. זוהי אחת מההתמכרויות הקשות ביותר בספר. היא משפיעה על כל המישורים בחייהם של המכורים ופוגעת באופן אדיר בתפקוד ובבריאות שלהם. אנשים המכורים לסמים רואים לנגד עיניהם רק את הסם ואת הדרכים להשגתו, ומקדישים את כל מרצם וכספם להשגת מנת הסם הבאה. לפעמים הם מבינים את ההשלכות הקשות שבצד ההתמכרות – אך אינם מסוגלים להפסיק בכוחות עצמם.
טיפול בהתמכרות לסמים מבוסס על שלב של גמילה פיסית ולאחר מכן שלב של שיקום פסיכולוגי וטיפול פסיכולוגי בהתמכרות. גמילה מסמים היא תהליך ארוך, שחייב להתבצע בצורה המשכית. לכל מטופל יכולה להתאים תוכנית טיפולית שונה, ולכן היא חייבת להיתפר עבורו בהתאמה אישית מלאה. אם אתם חושדים שאדם שאתם מכירים באופן אישי התמכר לסמים, אל תהססו להעלות את הנושא מולו ולפנות לגורמי הרווחה במידת הצורך.