המדריך הישראלי להתמכרויות » התמכרות למתוק
התמכרות למתוק
המדריך הישראלי בנושא התמכרות למתוקים כולל מגוון שיטות טיפול גמילה ממתוקים שיכולות לעזור לכם ולאנשים החשובים לכם לקבל שליטה מחודשת על החיים ולנווט אותם אל עבר עתיד מאוזן, בריא, בטוח ומספק.
האם התמכרות למתוקים מאפיינת את החברה המערבית?
התמכרות למתוקים היא התמכרות לכל דבר, אף על פי שאין כל נזק במזון או באכילה באופן כללי, בניגוד לחומרים ממכרים אחרים. עם זאת, גם אכילה כפייתית ובעיקר אכילת מתוקים היא פעולה שמתעצמת, קשה להפסיק אותה, היא משתרשת ומשתלטת על האדם, שמתקשה לעמוד בה, בדיוק כמו כל התמכרות.
אומנם בניגוד לאלכוהול, סמים, עישון ועוד, מזון בכלל ומזון מתוק נמצאים בהישג יד בכל מקום והם חלק מהתזונה הבסיסית, אך חשוב להבין שאכילת מתוקים ופחמימות יכולה להיות בלתי נשלטת בדיוק כמו כל חומר או התנהגות המזיקים לאדם.
הפחמימות והסוכרים נמצאים במזון שלנו כמעט בכל מקום, לא רק במאכלים שנחשבים "משמינים" כמו עוגות, עוגיות, שוקולד, גלידה ועוד. גם באורז, פירות, ירקות ודגנים יש סוכר ופחמימות, והם חיוניים לבריאות.
התפריט בחברה המערבית כולל שימוש גבוה בסוכרים ופחמימות, אך בצריכה מבוקרת ומתונה אין כל בעיה. הסוכר והפחמימות מספקים לגופנו אנרגיה זמינה, אך אכילה מופרזת של חומרים אלה, המעלים את רמת הסוכר בדם במהירות, עלולה לגרום למצב של התמכרות למתוק, לדחף בלתי נשלט להעלות שוב את רמת הסוכר, להשמנת יתר ולבעיות בריאותיות שונות.
הסיבות בגינן אנשים מפתחים התמכרות למתוקים ופחמימות
הגורמים לתשוקה למתוקים ולפחמימות נמצאים בכימיקלים המצויים במוח ושולטים על יצר התיאבון. המטרה בייצור הכימיקלים הללו היא לדאוג ליצר ההישרדות של האדם על ידי עוררות של התיאבון ואיתות על שובע, עליו אחראי הסרוטונין שמשפיע על מצב רוח חיובי. פחמימות הן חלק מההשפעות על ייצור הסרוטונין והדופמין, ובמקרים שבהם רמת הסרוטונין והדופמין נמוכה ומצב הרוח שפוף או שאדם חש דכדוך, עולה התשוקה לפחמימות.
כמו בתהליך הפחמימות, גם רמת הסוכר משפיעה על ייצור הורמון האינסולין בגוף. ככל שרמת הסוכר בדם עולה, מופרש יותר דופמין המשרה תחושת עונג, אך גם מופרש יותר אינסולין כדי להפחית את רמות הסוכר. כך, מהר מאוד צונחת רמת הסוכר ועולה התשוקה למתוקים וחוסר היכולת לעמוד בפניהם.
התמכרות למתוקים ופחמימות קשורה לא פעם עם תחושות של מצוקה רגשית, חרדה ודיכאון. האוכל, בעיקר המזונות המתוקים, גורמים לתחושת הנאה, דבר העלול ליצור מעגל שקשה לפרוץ אותו. שילוב של ייעוץ תזונתי וטיפול רגשי עשויים לסייע במצבים אלה לצורך גמילה ממתוקים ופחמימות.
איך יודעים מתי צריך גמילה ממתוקים ופחמימות?
השינויים ברמת האינסולין וברמת הדופמין והסרוטונין בגוף יוצרים מצב של חוסר איזון, עייפות, חוסר אנרגיה, דכדוך, מצב רוח לא יציב ודחף לאכילת מאכלים מתוקים. התוצאה לרוב היא בולמוסי אכילה שלאחריהם מצב הרוח ירוד בשל חוסר השליטה, אשמה, בושה וחרטה, אכילה רגשית בזמנים של דכדוך, שעמום ולחץ נפשי ללא קשר לרעב אמיתי.
כמו בכל התמכרות, גם כשמדובר במצב של התמכרות למתוקים ופחמימות הגוף מפתח סבילות ויש צורך להעלות את הכמות כדי להרגיש רגיעה, וכמו בכל התמכרות, הבעיה משתלטת על חיי האדם. המכורים נוטים להסתיר את מצבם ונוהגים לאכול בסתר כמויות גדולות של מזון ולפעמים מוציאים כספים רבים על רכישת מזון רב.
9 הסכנות המרכזיות הטמונות במצב של התמכרות למתוק
התמכרות למתוק עלולה להביא להשמנת יתר ולחוסרים תזונתיים של מזונות הכרחיים לגוף, אשר עלולים להביא למחלות לב ולסתימת עורקים עקב שומנים בדם. ישנן סכנות נוספות הקשורות לאכילת סוכרים ופחמימות באופן מוגבר כמו בעיות שיניים וחניכיים, סרטן, סוכרת ועוד. כשהגוף נמצא בחוסר איזון הדבר עלול לגרום לתופעות בריאותיות רבות, בהן:
1. עלייה בלחץ הדם
2. רמת שומנים גבוהה בדם
3. משקל גבוה
4. מחלות לב
5. פגיעה בהערכה העצמית
6. חוסר יציבות רגשית
7. חוסר איזון הורמונלי
8. עייפות
9. פגיעה בתפקוד בעבודה ובלימודים
תסמיני גמילה ממתוקים וגלוטן
כמו בכל מצב של התמכרות, האדם שואף להחזיר לעצמו את השליטה על חייו כדי להפסיק לפגוע בעצמו ובסביבתו. להפסיק את ההרגלים הללו זה אינו דבר פשוט, ודאי שאין זה קל לעשות זאת לבד. יש הרבה מאוד פיתויים וכוח הרצון לא תמיד מצליח לעמוד בכך, בעיקר כשמדובר על מזון זמין שנמצא בכל מקום בחיי היום־יום.
גמילה ממתוקים וגלוטן מצריכה כוח רצון, הבנה והפנמה של הנזקים והפגיעה באיכות החיים שגורמת ההתמכרות. עלולים להיות תסמיני גמילה כמו כאבי ראש, בחילה, חוסר שינה, עייפות ודכדוך, אך עם ליווי נכון וטיפול תומך ניתן להתגבר על הקשיים. טיפול רגשי בשילוב עם טיפול תזונתי יכולים להביא להשגת שליטה על צריכת המזון ועל מצב הרוח.
גמילה ביתית ממתוקים לצד טיפול מקצועי
בניגוד לחומרים כמו סמים, מזון נמצא בכל מקום ובכל מרכול באופן חופשי וגלוי. אין מניעה לרכוש עוגות, שוקולד וממתקים וקשה מאוד לעמוד בפיתוי, בעיקר למי שמכור להם. מומלץ לנסות למצוא תחליפים בריאותיים יותר כדי להתגבר על הכמיהה למתוקים ולא להימנע לחלוטין, כדי לא ליצור מצב שיביא להתנפלות חסרת שליטה.
כדאי לנסות תחליפים מתוקים שיענו על הצורך לאכול מתוק, כמו פירות, פירות יבשים, מעדנים דלי קלוריות וכו'. טיפול רגשי על ידי מטפלים מוסמכים ומנוסים בתחום, כמו אלו שתמצאו אצלנו באתר המדריך הישראלי להתמכרויות, יכול לסייע בתהליך של גמילה ממתוקים ופחמימות.