המדריך הישראלי להתמכרויות » התמכרות לאינטרנט
התמכרות לאינטרנט
המדריך הישראלי בנושא התמכרות לרשת האינטרנט כולל מגוון שיטות גמילה מאינטרנט שיכולות לעזור לכם ולאנשים החשובים לכם לקבל שליטה מחודשת על החיים ולנווט אותם אל עבר עתיד מאוזן, בריא, בטוח ומספק.
האם התמכרות לאינטרנט היא הפרעה של העידן החדש?
העולם שלנו הופך לווירטואלי מיום ליום, מידע רב נמצא ברשת האינטרנט ומהווה מוקד משיכה לפעילויות שונות. הזמינות הרבה של גלישה ברשת גורמת לרבים מאיתנו לבלות זמן רב ברשתות החברתיות ובפעילויות שבעבר נעשו באופן אחר.
בשנים האחרונות השימוש באינטרנט הפך את חיינו לנוחים יותר ומאפשר לבצע פעילויות מרחוק, לבצע קניות, לשחק, לנהל שיחות עם אנשים רחוקים, לצפות בסרטונים ועוד. המרחב הווירטואלי מזמן היכרות עם אנשים, עם מוצרים, מאפשר לגולש להרגיש שהוא לוקח חלק בצריכת מידע והתעדכנות מתמדת, כשבעצם הוא לבדו.
גלישה באינטרנט אינה בעיה כשלעצמה, אך כשהיא מהווה תחליף לפעילויות אחרות, פוגעת ביכולת לנהל שגרה ובאה על חשבון תפקודים חברתיים, תעסוקתיים, כלכליים ומשפחתיים, היא עלולה להיות התמכרות לאינטרנט.
מאפייני התמכרות לרשת האינטרנט
כמו כל התמכרות, גם במקרה של שימוש ברשת ישנם מאפיינים אשר קובעים האם אדם משתמש באינטרנט לצרכים שונים או שהשימוש הזה מנהל את חייו. לא רק הזמן שהאדם מחובר לרשת קובע אם מדובר בהתמכרות, אלא בעיקר רמת הפגיעה בתפקוד ובאיכות החיים כתוצאה מכך.
בשנים האחרונות התמכרות לרשת האינטרנט נכנסה כקטגוריה נוספת ברשימת ההפרעות הנפשיות, לאור הפגיעה וההזנחה של תחומי חיים חשובים.
אבחון התמכרות לאינטרנט – תסמינים המעידים על צורך בטיפול מקצועי
הקריטריונים הקובעים התמכרות לאינטרנט כוללים בילוי זמן רב ברשת תוך ויתור על מטלות יום־יומיות, קשרים חברתיים, לעיתים על חשבון עבודה ומשפחה. כמו כן, כמו כל התמכרות, קיים צורך הולך ועולה בצריכת החומר או הפעילות בשל סבילות וחסינות, ולכן יש צורך בהעלאת התדירות והכמות כדי להגיע לסיפוק, יחד עם חוסר שליטה ואיבוד עניין בתחומי חיים אחרים.
מכורים לאינטרנט נוטים פעמים רבות להסתיר ולהסוות את השימוש הרב במרחב הווירטואלי ומסתגרים. החיבור לרשת הופך להיות עם הזמן תחליף לקשרים חברתיים ולתחביבים והופך להיות תשובה לצורך בשיפור מצב הרוח. תסמינים נוספים המהווים תמרורי אזהרה לכך שמדובר בהתמכרות לאינטרנט הם עייפות, חוסר שינה ואפתיות לסביבה.
ההתמכרות החדשה צוברת תאוצה כיוון שקלות השימוש רבה, הזמינות גבוהה, אין צורך באישור מיוחד או במאמץ גדול כדי להתחבר לרשת, ולכן גם ילדים ובני נוער חשופים לאותה סכנה. מכשירי הטלפונים הניידים, הטאבלטים והמחשבים הניידים נמצאים בכל מקום וזמינים לאדם בכל רגע, לכן היכולת להתחבר לרשת ולראות בהם חשיבות גדולה מהצורך האמיתי בפעילות מביאים את ההתמכרות לנפוצה בשנים האחרונות.
במצבים בהם השימוש באינטרנט הופך מרק הרגל לחוסר שליטה ושיבוש סדר היום של האדם, להתבודדות ולהזנחה, הדבר מצריך גמילה מאינטרנט בדיוק כמו כל התמכרות.
אילו אנשים נמצאים בסיכון מוגבר לפתח התמכרות לאינטרנט?
הסיבות והגורמים המביאים אדם להתמכר לרשת יכולים להיות מגוונים, אך יש כמה מאפיינים היכולים לתרום לפוטנציאל ההתמכרות. כשאדם חש ריגוש ואושר כשהוא מתחבר לרשת, הדבר עלול לעורר בו את הצורך הזה בכל פעם שהוא חש מדוכדך במטרה לשפר את מצב רוחו.
כמו בכל סוגי ההתמכרות, פעמים רבות קיימת נטייה גנטית המובילה להתמכרות לאינטרנט, בעיקר במצבי חיים של לחץ, דיכאון, חרדה, משברים או בדידות. לעיתים הצורך בחיבור לרשת האינטרנט מגיע מהרצון לברוח מהתמודדויות שונות שהחיים מזמנים ולמצוא מפלט חיצוני במרחב הווירטואלי. אתרים שבהם יש תקשורת עם גורמים מהצד השני כמו צ'אטים, אתרי משחק און ליין ועוד מהווים סכנת התמכרות למסכים גדולה יותר.
לצד הגורמים ההתנהגותיים והאישיותיים, ישנו חשש מפספוס מידע המופיע ברשת לאור העובדה שקיים עדכון כל הזמן ובכל רגע. היכולת לתקשר עם אחרים במרחב הווירטואלי גורמת לאנשים להרגיש פחות בדידות אך ללא צורך להתמודד בעולם האמיתי, ונותנת להם תחושת תקשורת שהם מתקשים להתנתק ממנה. במקרים שיש חשש לחוסר שליטה של האדם בכמות השימוש ברשת, מומלץ לבצע אבחון התמכרות לאינטרנט ולפנות לטיפול מקצועי.
טיפולים רגשיים שהוכחו כיעילים לצורך גמילה מאינטרנט
טיפול בהתמכרות לאינטרנט כולל בדרך כלל את הפן הגופני לצד הפן הרגשי המוביל להתמכרות. הדרך הטובה ביותר להביא לריפוי ושיקום היא לנסות לאתר את הבעיות המובילות לפנייה לרשת וזניחת שאר העיסוקים, את הבעיות והטריגרים המעוררים את הצורך הזה.
לא תמיד האדם מכיר בכך שהוא מכור, ויכול להיות שהוא בטוח שהכול בשליטה והוא בוחר את המינון של החשיפה לאינטרנט, אך כדי להגיע לטיפול האדם צריך לשתף פעולה עם הרצון לסייע לו. גמילה מהאינטרנט לפעמים נדרשת לערב גורמים נוספים מקרב בני המשפחה כדי לסייע לאדם במהלך הטיפול.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) מעניק כלים להתמודדות עם הצורך בפנייה למרחב הווירטואלי, תוך הבנת הטריגרים המעוררים זאת, ומציאת דרכי פעולה חלופיות. קיימים טיפולים רגשיים נוספים, כמו טיפול דינאמי, טיפול דיאלקטי התנהגותי (DBT) וטיפול באומנות שהוכחו כיעילים במקרים של התמכרויות. אורך הטיפולים נקבע לפי אופיים ולפי הצורך של המטופל והתקדמות תהליך הגמילה מהאינטרנט, כשחלק מהשיטות הן ממוקדות וקצרות מועד ואחרות ממושכות יותר.