המדריך הישראלי להתמכרויות » התמכרות לאוכל
התמכרות לאוכל
המדריך הישראלי בנושא התמכרות לאוכל כולל מגוון שיטות גמילה מאוכל שיכולות לעזור לכם ולאנשים החשובים לכם לקבל שליטה מחודשת על החיים ולנווט אותם אל עבר עתיד מאוזן, בריא, בטוח ומספק.
מתי תשוקה לאכילה הופכת להתמכרות?
בעבר הרחוק המזון היה מיועד לצורכי הישרדות ונצרך רק בכמות הנדרשת לאדם להזנה. המזון לא היה בשפע, לא היו סופרמרקטים גדולים עמוסי כל טוב ושלל מסעדות ופיתויים. בעידן השפע המודרני האוכל הפך לסוג של בילוי, להנאה שאינה קשורה בהכרח לרעב, ואחת התופעות הנלוות ליצירת הקשר של אוכל עם תחושת הנאה היא התמכרות לאוכל.
כולנו נהנים לאכול מאכלים אהובים, מתקשים לפעמים להימנע מקינוחים מפתים ולכל אחד יש את המאכל שהוא אוהב ומוכן לאכול תמיד, אך מתי התשוקה לאכילה הופכת להתמכרות וכיצד ניתן לזהות את התופעה ולטפל בה?
האם התמכרות לאוכל קשורה לרעב או לקושי רגשי?
התמכרות לאוכל דומה לכל התמכרות במובן הבריחה לאכילה בכל אפשרות או בחשיפה לקושי, בחשיבה המתמדת על אוכל ועל מזונות, יחד עם חוסר שליטה ולרוב גם התוצאות של התנהגות זו אינן בריאות. האכילה גורמת תחושת סיפוק רגעית, והאכילה לרוב מתמקדת במזונות המספקים את אותה תחושת הנאה כמו סוכרים ופחמימות.
האכילה הבלתי נשלטת אינה קשורה לרעב, היא אינה התמכרות גופנית ומקורותיה הם נפשיים. התמכרות לאוכל מהווה סוג של פיצוי מהנה על קושי רגשי, אך לאחר האכילה אין תחושת הקלה אלא דווקא בושה, תחושת כישלון, כעס עצמי, ייאוש וחרטה על חוסר השליטה.
מאפיינים ותסמינים היכולים להצביע על התמכרות לאוכל
התמכרות למזון כוללת תאווה בלתי נשלטת לאוכל, ובעיקר לסוגים מסוימים של מזונות. אומנם אין במקרה זה תלות גופנית כפי שיש במצב של התמכרות לסמים למשל, אך הבעיה חריפה לא פחות כיוון שהאוכל זמין תמיד, הוא אינו מוגדר כמסוכן והוא חלק בלתי נפרד מהחיים.
לא קל לזהות אדם המכור לאוכל ולא קל להגדיר התמכרות לאוכל. לא כל אדם שמן מכור לאוכל ולא כל מכור לאוכל הוא בהכרח שמן. עם זאת, ישנם כמה מאפיינים ותסמינים היכולים להצביע על כך שאדם מכור למזון:
• אכילת כמות גדולה של מזון גם כשלא חשים רעב, או שממשיכים לאכול למרות ששבעים עד כדי תחושת גועל.
• אכילה רגשית במצבים של מתח נפשי, דיכאון, כעס, עצבנות, בדידות.
• אכילה ללא קשר לרעב במקרים של שעמום.
• הוצאת סכומים גדולים של כסף על מזון בכמות גדולה והסתרה של המעשים הללו.
אחת התוצאות הנראות לעין של התמכרות לאוכל היא השמנת יתר, הכוללת שלל בעיות גופניות, רפואיות ורגשיות. כיוון שהאדם חש בושה על הדחף הבלתי נשלט שלו בכל הנוגע לאוכל, פעמים רבות הוא יתבודד ויימנע מפעילויות חברתיות, ובעיקר מפעילויות הכוללות אכילה. המכורים נוטים לא לאכול בחברה, אך כשהם לבד הם מפצים את עצמם בכמויות גדולות של מזון, ולאחר מכן הם חשים תסכול.
מהם הגורמים העיקריים להתפתחות התמכרות למזון?
הגורמים העיקריים להתפתחות של התמכרות לאוכל הם פסיכולוגיים, וחלקם נטועים עוד בילדות. חסכים של תשומת לב ואהבה או היעדר גבולות בילדות יכולים לתרום להתמכרות עתידית, כמו גם יצירת הקשר בין אוכל ונחמה.
הורים נוהגים לפעמים לתת אוכל או ממתק לילדים כדי לעודד אותם, כדי לפתור קונפליקטים או כדי להתגבר על עצב או כאב. התמכרות לאוכל אצל ילדים יכולה לקרות כבר בגיל צעיר, ויכולה להתפתח אחרי שנים בעקבות קשיים רגשיים או טראומות.
גורם נוסף התורם להתפתחות התמכרות למזון הוא השפע הרב והזמין של סוגי מזונות, שחלקם יכולים להשפיע על פעילות המוח, כמו מאכלים עתירי סוכר ושומן. "אזור העונג" במוח מגיב לאכילה של מזונות כמו שוקולד, כשבעקבות האכילה מופרש המוליך העצבי דופמין וגורם לתחושת הנאה. אכילת שוקולד בקביעות גורמת לסבילות ולצורך לאכול כמות גדולה יותר כדי להגיע לאותה הרגשה של הנאה.
רגשות שליליים כמו בדידות, תסכול, שנאה עצמית והצורך בהרגעה יכולים לגרום לאדם לפנות לפתרון הזמין והמהיר כמו אוכל, שמשמש כאמצעי ויסות לצורך הקלה. ההתרגלות לדפוס זה של פיצוי עלולה להפוך לפעילות קבועה במצבי קושי במטרה להרגיש הנאה ורוגע.
גמילה מאוכל כוללת טיפול רגשי בשילוב תפריט מותאם אישית
יש אנשים רבים המתמודדים עם משקל עודף, עם השמנת יתר או עם התמכרות לאוכל, ודיאטות שונות אינן מצליחות להביא לשינוי באורח החיים. כשמדובר על התמכרות, גמילה מאוכל כוללת תהליך של שינוי חשיבה, טיפול רגשי יחד עם תפריט אישי המיועד לסייע למטופל להצליח להתמודד. אם לא מטפלים בפן הנפשי ובגורמים המביאים למצוקה, הדיאטות השונות לא יוכלו להחזיק מעמד ולהביא לשינוי באורח החיים.
הטיפול הרגשי במצבי התמכרות לאוכל מאפשר לעבד את הגורמים היוצרים את המועקה, את התחושה הקשה הגורמת לפנייה אל האוכל כנחמה. הטיפול מעניק למטופל כלים להתמודדות שונה במצבי דחק וקושי רגשי, לשפר את המיומנויות הבין אישיות והרגשיות בלי לפנות לאוכל.
ההתמכרות למזון אינה גורמת להתפתחות של תלות גופנית, כפי שקורה עם התמכרות לאלכוהול, ולכן הבעיה העיקרית בתהליך של גמילה מאוכל היא רגשית. לצד הטיפול הרגשי יש צורך בבניית תפריט תזונתי מתאים אישית, אשר ימנע תחושת רעב, יהיה עתיר מזונות בריאים אך גם יתחשב בהעדפותיו של המטופל.