המדריך הישראלי להתמכרויות » גמילה מהתמכרויות
גמילה מהתמכרויות
המדריך הישראלי בנושא גמילה מהתמכרויות כולל מגוון שיטות גמילה מהתמכרות שיכולות לעזור לכם ולאנשים החשובים לכם לקבל שליטה מחודשת על החיים ולנווט אותם אל עבר עתיד מאוזן, בריא, בטוח ומספק.
הגדרה: מהי גמילה מהתמכרויות?
כדי להבין מהי גמילה מהתמכרויות, נסביר קודם שהתמכרות היא התנהגות לא בריאה אשר הופכת באופן אובססיבי לחלק משגרת האדם כשהיא משתלטת על היבטים נרחבים בחייו, כמו על הדרך שבה הוא מתמודד עם קשיים, הדרך שבה הוא מתנהל ביום יום, בעבודה ובמערכות יחסים בין אישיות.
התנהגות שלילית ההופכת להתמכרות היא בעלת היבט של בחירה בפעמים הראשונות שבה היא ממומשת, שלא כמו במחלות פיזיות אחרות. עם זאת, לאחר שהיא מתבססת בשגרת האדם ויוצאת משליטתו, כבר לא ניתן "לבחור" להפסיק אותה ולכן היא מצריכה אלמנט של גמילה.
ניתן להגדיר גמילה כהפסקת התנהגות שלילית בלתי נשלטת, באופן כפוי או מתוך רצון, תוך כדי תהליך שבו האדם אינו חש שהוא צריך לספק את ההתנהגות האובססיבית ויכול לנהל את חייו באופן בריא יותר.
תהליך גמילה מהתמכרויות יכול להימשך חודשים ואף שנים, כתלות בסוג ההתמכרות ובחומרתה. כמו כן, הגמילה כשלעצמה תכלול היבטים אחרים תוך כדי התהליך. למשל גמילה מהתמכרות שמקורה בהתנהגות, תיראה אחרת מאשר גמילה מחומרים כמו אלכוהול וסמים שיש להם השפעה פיזיולוגית על מערכות הגוף.
האם גמילה מהתמכרויות היא תמיד אפשרית?
כפי שסוגי ההתמכרות שונים ותהליכי הגמילה שונים בהתאם, גם הקושי להיגמל מהתמכרות תלוי בסוג, וכאן צריך שוב להבדיל בין התנהגות התמכרותית לעומת התמכרות לחומרים אשר משפיעים על הגוף.
סמים ואלכוהול לדוגמה, משנים את פעילותו של המוח באופן נוירולוגי כך שההתמכרות לא רק באה לידי ביטוי ברצון עז ובתחושה רגשית, אלא ממש בצורך פיזי של הגוף המתבטא למשל ברעידות של הגפיים, 'טיקים' בעיניים ועוד.
גמילה מהתמכרויות שבהן התלות בהתנהגות הממכרת באופן פסיכולוגי כוללת גם תלות גופנית, עלולה להיות מורכבת יותר. כך למשל גמילה מסמים או מאלכוהול עלולה להיות קשה או ממושכת יותר מגמילה מהימורים, מכיוון שדרוש עבורה גם כוח הרצון להתמודד מול הקושי הפסיכולוגי, אך גם טיפול גופני של ממש כדי להיפטר מההשלכות הפיזיולוגיות של החומרים על הגוף ועל המוח.
קשיים בתהליך גמילה מהתמכרות: הכחשה מצד המטופל
אחד הקשיים הגדולים ביותר בתהליך הגמילה מהתמכרות הוא עניין ההכחשה שמהווה חלק בלתי נפרד מרוב ההתמכרויות.
בזמן שבמקרים אחרים, כמו במחלות כרוניות ואפילו במחלות נפש מסוימות, האדם הסובל מהן מודע באופן מסוים להשפעה השלילית של המצב על חייו ולצורך בשינוי, אצל מכורים רבים ישנה הכחשה גורפת סביב כל עניין ההתמכרות וחוסר השליטה שלהם בה.
אדם שמכור יכחיש את הצורך החזק שלו בהתנהגות הממכרת וכן יסתיר את הדברים שהוא עושה עבורה, או לא יצליח לייחס להן משמעות מיוחדת הקשורה להתמכרות.
מכיוון שמדובר בהתנהגות בלתי נשלטת, המנגנון הנפשי של האדם הוא לגונן עליה כדי להמשיך ולקיים אותה, כך שההודאה בכך שהוא מכור היא הצעד הראשון וההכרחי בכל תהליך של גמילה מהתמכרויות, במטרה להפסיק אחת ולתמיד את ההתנהגות השלילית.
גם אם תהליך הגמילה נעשה באופן כפוי על האדם, הרי שהתוצאות יהיו קצרות וכלפי חוץ בלבד – כל עוד המכור ממשיך להכחיש את הצורך שלו בגמילה.
לדוגמה, אדם אשר טוען שהוא אינו מכור לאלכוהול ושותה "רק כשהוא צריך", גם אם מדובר בכמויות גדולות מדי ערב, יכול לקבל טיפול תרופתי ופסיכולוגי בהתמכרויות אך בסוף התהליך, למרות שהגיע למצב של צריכה מופחתת באלכוהול, הוא יחזור לשתות באופן קבוע כשהוא מחזיק בדעה שהוא לא מכור ו"יכול להפסיק אם הוא רוצה".
טיפול תרופתי לגמילה מהתמכרויות
פעמים רבות תהליך הגמילה מהתמכרויות דורש טיפול תרופתי כדי לווסת ולאזן ככל האפשר את התגובות הפיזיולוגיות הטבעיות של הגוף כשהוא מתמודד עם החוסר במושא ההתמכרות.
כאמור, בהתמכרות לחומרים כמו סמים ואלכוהול, הגוף יגיב בצורה שלילית לשינוי הפתאומי של תחילת תהליך הגמילה, מכיוון שהיה רגיל לקבל כמויות הולכות וגדלות מהחומר ולכן הפך נזקק לו. החולשה והחולי שהגוף יציג בתחילת הגמילה עלול לשבור את המטופל, פיזית ונפשית, מה שעלול לסכן את כל הצלחתו של הטיפול.
לפיכך טיפול תרופתי בתהליך גמילה מהתמכרות יכול להיות כזה שמטשטש את התחושות הגופניות ומחזק רגשות חיוביים, כמו מרבית מהתרופות הפסיכיאטריות, בעיקר אלו המשמשות להתמודדות עם דיכאון וחרדה.
עם זאת, השימוש בתרופות מרגיעות נפוץ בתהליכי גמילה גם מהתנהגויות שאינן כוללות חומרים ממכרים. כל התמכרות כשלעצמה גוררת מתח רב עבור האדם וכחלק מתהליך הגמילה, הוא צריך להיות פנוי נפשית כדי להתמודד עם מצבו, להיות חזק, בעל רצון ואופטימי לגבי הצלחתו של התהליך.
עם זאת, טיפול תרופתי הוא לא הפתרון הבלעדי. לכל התמכרות יש רכיב פסיכולוגי משמעותי, בעיקר במניעים שמובילים אליה שעשויים להיות שייכים למצב אישי מורכב הדורש התייחסות מעמיקה יותר.
עקב כך, השימוש בתרופות בתהליך הגמילה הוא רק חלק מהטיפול בהתמכרות, לרוב בשלב ההתחלתי שלה, כדי להקל על הקושי הראשוני ולסייע לאדם להתמיד ככל האפשר בגמילה עד להתמודדות מלאה עם המצב.
גמילה מהתמכרות בשיטה טבעית
ישנם תהליכי גמילה מהתמכרויות שאינם כוללים שימוש בתרופות. זה רלוונטי במיוחד כאשר ההתמכרות נוגעת להתנהגות שאינה תלוית חומרים, או כזאת שנמצאת בדרגה קלה באופן יחסי.
יש להיזהר בשימוש בתרופות גם כשמדובר בהתמכרות שהיא תלוית חומרים, משום שאדם עם נטייה לפתח תלות בחומר חיצוני כמו סמים או אלכוהול, עלול גם לפתח התמכרות לתרופות שאמורות לסייע בגמילה.
כיצד נראית גמילה מהתמכרות בשיטה טבעית? לרוב מדובר בטיפול מתחומי הפסיכותרפיה או הפסיכולוגיה, כאשר המטרה היא שינוי מחשבתי ושינוי של הרגלים שיובילו בתורם לשינוי אורח החיים המתמכר.
כיצד עושים זאת? קיימות תוכניות גמילה מהתמכרויות מגוונות העוסקות ברכישת כלים לוויסות רגשי או איפוק עצמי, כדי למנוע מראש את ההתנהגות ההתמכרותית. למשל איתור ה'טריגרים' שעוררו את הרצון להתמכרות ואת ההרגלים ששימרו אותה בשגרת חייו של המטופל.
לאחר מכן, תוכנית הגמילה תכלול כלים ייעודיים להתמודדות עם ההתמכרות עצמה. זה יכול לבוא בצורת תרגילי נשימה, הרפיה והרגעה בזמנים שבהם הצורך להתמכרות מתגבר, או בחשיפה הדרגתית לחומר הממכר כך שהאדם מצליח לשלוט בצריכה שלו ולנהל אותה באופן בריא עד שהוא לא זקוק לה כלל.
מרכז גמילה מהתמכרויות – כיצד הוא עובד?
מאחר שתהליך הגמילה הוא מורכב וקשה, הוא דורש מעקב קפדני מצד אחד ותומך מצד שני, אשר יוכל לסייע למטופל להיגמל בצורה מקיפה שתישמר לאורך זמן.
מסגרת כזו ניתן למצוא במכון גמילה מהתמכרויות אשר לא רק מתווה למטופל מתודולוגיה מסודרת לגמילה, אלא גם נותן לו את המסגרת אשר תסייע לו לעבור את התהליך בצורה טובה ככל האפשר.
מרכז גמילה מהתמכרויות עשוי לכלול תוכניות חלקיות או מלאות, כאשר תוכנית חלקית תהיה פגישות לאורך יום או יומיים בשבוע, לעומת תוכנית מלאה שיכולה להיות גם במתכונת של 24/7, לעיתים אף באשפוז.
ישנם מוסדות גמילה המשלבים תרופות, אך רובם ככולם נוקטים בטיפולים אלטרנטיביים או פסיכולוגיים כחלק מתהליך הגמילה המלא של המטופל.
ישנם מספר מכוני גמילה פרטיים הפרוסים ברחבי הארץ ומחולקים לפי סוג ההתמכרות או לפי גיל. כך ניתן למצוא מרכזי גמילה המתמחים בגמילה מאלכוהול או בגמילה מהתנהגויות ממכרות שליליות, כמו גם מרכזי גמילה לנוער או כאלו המיועדים לגילאי 18 ומעלה.
אף שמוסד גמילה מהתמכרויות יכול להביא לתהליך מעמיק בזמן קצר יחסית, תהליך הגמילה כשלעצמו עשוי לקחת זמן רב בהרבה, כך שתידרש תקופת שיקום המתוגברת בטיפולים פרטניים שמטרתם להביא את האדם לשגרת חיים בריאה בשליטתו המלאה, ללא תלות בהתמכרות.